четвер, 15 березня 2007 09:04

Халід Шейх Мохаммед зізнався в організації терактів 11 вересня

Халід Шейх Мохаммед, якого американські спецслужби вважають головним організатором терактів 11 вересня, визнав себе винним в атаках на Манхеттен і Пентагон в 2001 році та серії інших терористичних актів. В ході засідання військового суду на американській базі Гуантанамо він заявив про свою причетність в цілому до 29 терактів, багато яких не було здійснено.

"Я несу на собі всю відповідальність за операцію 11 вересня від А до Я", - сказав обвинувачений.

Згідно з оприлюдненою Пентагоном в середу стенограмі судового слухання, Мохаммед зізнався в організації вибухів, фінансуванні й підготовці їх виконавців. Зокрема, справою своїх рук ув"язнений Гуантанамо назвав плани вбивства колишніх президентів США Джиммі Картера і Білла Клінтона, вибухів на американських АЕС і нью-йоркських мостах, терактів в посольствах США й Ізраїлю в Азії та Австралії, а також вибух в Усесвітньому торговому центрі в Нью-Йорку в 1993 році і невдалу спробу теракту, здійснену "взуттєвим терористом" Річардом Рейдом.

Частина заяв з тексту 26-сторінкової стенограми Мохаммеда не підлягає розголошуванню. Так, з документа видалили частину відповіді підсудного на питання про те, чи були його свідчення здобуті під тортурами, і відповідь залишається неясною. Далі в стенограмі Мохаммед заявляє, що визнання він робив без стороннього примусу та погроз.

Суд над 14 увязненими тюремного блоку Гуантанамо, підозрюваними в організації терактів, почався в п"ятницю. Слухання проходять за закритими дверима без присутності журналістів. Пентагон добивається визнання обвинувачених "ворожими повстанцями", що дозволить передати справу на розгляд у військовий трибунал на невизначений термін.

Судові засідання вже відбулися щодо шести з 14 обвинувачених. Всі їх було переведено на розташовану на Кубі американську базу у вересні 2006 року з секретних в"язниць ЦРУ, повідомляє, з посиланням на AP, Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Халід Шейх Мохаммед зізнався в організації терактів 11 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути