понеділок, 15 лютого 2021 16:17

Грошей від МВФ не буде: що чекає на Україну

Відсутність траншів Міжнародного валютного фонду зараз не зашкодить Україні критично. Але за кілька місяців ситуація може змінитися.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить економіст Володимир Дубровський.

Місія МВФ поїхала з України без результату. Програму кредитування не переглянули. Чому?

Місія довго працювала з українською владою. Проводили зустрічі, обговорення. Є кілька причин, чому процес закінчився безрезультатно. Кожної з них достатньо для призупинення співпраці.

Перша - має суто макроекономічний характер. Наприкінці минулого року Національний банк прокредитував державні фінансові установи, а вони продали багато урядових облігацій. Подібні операції Міжнародний валютний фонд сприймає негативно. Це просто друк додаткових грошей. На щастя, він був не дуже масштабний. Не приніс великих бід для української економіки. Але це погана практика. Вдались до неї, бо не мали коштів для виконання бюджету. Він був з великим дефіцитом, профінансувати його ні з чого. Тому влада пішла на продаж урядових облігацій під досить великий відсоток.

Автор: gazeta.ua
  Володимир Дубровський: за кілька місяців відчуємо усю важливість підтримки МВФ. До того ж у вересні нас чекають виплати за зовнішніми боргами
Володимир Дубровський: за кілька місяців відчуємо усю важливість підтримки МВФ. До того ж у вересні нас чекають виплати за зовнішніми боргами

Другий болючий для західних кредиторів момент - ціни на газ. Уряд вирішив встановити граничну ціну на газ для українського населення. Тобто Кабмін фактично знову вдався до ручного регулювання. Це - відкат однієї з реформ, на якій найбільше наполягав МВФ.

Третя причина невдачі місії Фонду - судова реформа. Ця сфера вже багато років є пріоритетом для наших західних партнерів. Скоріш за все відсутність судової реформи була головною перепоною, що завадила перегляду нашої програми співпраці. Президент Володимир Зеленський пообіцяв партнерам конкретні кроки щодо реформування українських судів. Але далі слів справа не пішла.

Зеленський ініціював кілька законопроєктів, які мають позбавити ОАСК більшості повноважень. Це може покращити наші перспективи роботи з МВФ?

Так, якщо це прагнення голови держави буде реалізоване. Але диявол ховається у деталях. Важливо, щоб влада, МВФ, інші європейські партнери України дослухались до представників громадянського суспільства, які розуміються на судовій реформі. Важливо, не припуститись помилок, які мали місце раніше. Наприклад, коли наполягали на повній незалежності судової гілки влади. Мовляв, судді самі собі мають обирати органи управління. Нині бачимо до чого це призвело. Такі підходи експерти вже не підтримують.

Оновлена судова система має бути незалежною, некорумпованою, дієвою і чесною. Це в довгострокових інтересах Зеленського. Іноді МВФ використовують як сторонній важіль, аби прискорити реформи всередині країни. Уряд пропонує текст Меморандуму про співробітництво, де є певні вимоги до України. Фонд схвалює цей документ і таким чином ніби стає каталізатором змін. Тисне на владу, щоб їх втілювали у життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МВФ пояснили, що потрібно зробити Україні для отримання траншу

Українська влада має зараз бажання, політичну волю йти цим шляхом?

Міжнародний валютний фонд не завжди правий. Це потрібно розуміти. Деякі реформи він свідомо пригальмовував. Наприклад, податок на прибуток підприємств. Тож співпраця з МВФ не є самометою для України. Для нас головне - реформування у правильному напрямку. У сьогоднішніх українських реаліях це залежить від президента Зеленського. Наскільки він усвідомлює, що зміни вигідні для нього особисто, конче потрібні країні. Схоже, що голова держави зараз планує рухатись у цьому напрямку.

Наскільки сьогодні Україні потрібні кредити Міжнародного валютного фонду? Їх відсутність шкодить економіці?

На міжнародних ринках є надлишок вільних дешевих грошей. Україна доволі спокійно почувається у таких умовах і без траншів від МВФ. До того ж ціни на товари нашого експорту доволі сприятливі. Це - одна з причин, чому українська влада так спокійно поставилася до закінчення місії. Проте така приємна ситуація не триватиме вічно. Може змінитись за кілька місяців. Тоді Україна відчує усю важливість підтримки МВФ. До того ж у вересні нас чекають виплати за зовнішніми боргами.

Не варто розганяти паніку. Зараз Україні відсутність траншу не загрожує критично. Маємо час, щоб виконати домашнє завдання і відновити перемовини з Міжнародним валютним фондом. Ініціатива Зеленського позбавити ОАСК більшості повноважень свідчить про те, що він не бажає втрачати перспективу співпраці з Фондом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все під контролем: у Зеленського відреагували на рішення МВФ про транш

Коли орієнтовно зможемо отримати допомогу від МВФ?

Сподіваюсь, влітку. Якщо влада не утне щось. Тоді питання з фіксованими цінами на газ відпаде сама собою із закінченням опалювального сезону. Може, до літа посунеться судова реформа, яка є головним каменем спотикання у співпраці з МВФ. Вона потрібна Україні. Останнім часом бачимо наскільки наші суди діють всупереч закону і здоровому глузду. Зеленський в лоб зіткнувся з цією судовою мафією. Вона загрожує не тільки національним інтересам, а й владі самого президента. Думаю, зрозумів, що її треба викорінювати.

Місія Міжнародного валютного фонду завершилась без результату. Працювала онлайн з Україною у період з 21 по 23 грудня та з 11 січня по 12 лютого. Представники МВФ мали переглянути програму кредитування стенд-бай нашої держави, яка була затверджена торік у червні. Вони обговорили з українською владою впровадження реформ, які були обов'язковою умовою для продовження співпраці з Фондом. Поки що Україна не отримає нового траншу від МВФ.

Зараз ви читаєте новину «Грошей від МВФ не буде: що чекає на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути