вівторок, 26 лютого 2013 14:16

Громадські активісти намагаються завадити забудові Херсонесу

Громадські активісти намагаються завадити забудові Херсонесу
Фото: uateka.com

Тільки громадськість зможе уберегти Національний заповідник "Херсонес Таврійський" від забудовників, які вже отримали держакти на території некрополя Пісочної бухти, яка впритул прилягає до Західних воріт городища. Про це заявила член групи "Сонячний Херсонес" Ірина Остащенко.

Нагадаємо, що землі західного некрополя Херсонеса були видані обслуговуючому кооперативу "ДСК" Беркут-08 "в лютому 2010 року розпорядженням тодішньої держадміністрації Севастополя. Вже в листопаді того ж року нові власники землі спробували розпочати будівництво, однак обурені севастопольці, не чекаючи рішень влади, знесли встановлені паркани. Справа пішла по судах, які визнали законним як виділення землі "Беркуту-08", так і видачу держактів його членам.

"З моменту отримання держактів кілька разів змінювалося законодавство про охорону культурної спадщини. Сьогодні вони можуть огородити свої ділянки, але увіткнути навіть лопату без археологів не можуть, тому що там знаходяться античні склепи. Громадськість повинна не дозволити їм поставити паркани. Тому, що коли вони їх поставлять, доступ туди буде закритий ", - сказав Остащенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці включили Херсонес до списку світових пам'яток на межі зникнення

В якості прикладу вона навела ситуацію, що склалася на території пансіонату "Пісочна бухта" (колишнього санаторію "Будівельник"), який також займає охоронні землі Національного заповідника "Херсонес Таврійський". Користуючись тим, що територія обгороджена і закрита, господарі санаторію вже кілька тижнів ведуть там земляні роботи із застосуванням будівельної техніки.

"Спочатку вони стверджували, що будують спортивний майданчик з легким покриттям, але сьогодні глибина котловану вже перевалила за позначку 1,5 метра", - говорить Остащенко.

Генеральний директор Національного заповідника "Херсонес Таврійський" Леонід Жунько звернувся до директора департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України Андрія Вінграновського та прокурора Севастополя Ігоря Пилата з проханням провести перевірку проведення будівельних робіт ТОВ "Пісочна бухта" на охоронній зоні заповідника.

Крім того, громадські працівники продовжують боротьбу проти будівництва в охоронній зоні Херсонеса "кліматолікарні". Севастопольська міськрада досі не скасувала свого рішення про виділення земельної ділянки ТОВ "Лотус" під це будівництво.

 

Зараз ви читаєте новину «Громадські активісти намагаються завадити забудові Херсонесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути