Ексклюзиви
неділя, 28 жовтня 2012 13:25

Цілий гарнізон з Херсонеса охороняв винний завод
6

З початку року в Національному заповіднику "Херсонес Таврійський" пройшло 18 археологічних експедицій
Фото: Фото: e-crimea.info

Археологи знайшли винний завод 4 століття до н.е. в Севастополі в 14-ти км. від античного Херсонеса.

Городище, на території якого розташовувався винний центр, було серйозно укріплене і підготовлене для тривалої облоги від кочівників, повідомили в прес-службі національного заповідника "Херсонес Таврійський".

Селища в Криму виникли в результаті колоніальної політики в Греції, починаючи з 5 століття до н.е. Одним з найбільших міст на півострові став поліс Херсонес, який експортував вино і солону рибу. Греки вели активну торгівлю з кримськими скіфами і періодично воювали з ними. В межі Херсонеса розташовувалися невеликі передмістя, де вирощували злакові, виноград, робили посуд.

На розкопках городища, позначеного на археологічній карті як ділянка 347, працюють українські та російські археологи. Керівник експедиції Галина Ніколаєнко вважає, що селище як у давній, так і в римський період, відігравало стратегічну роль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ заявляють про знахідку гробниці дружини і сина Олександра Македонського

"З 4 століття до н.е. по 2 століття до н.е. це був форпост, призначений захистити винне виготовлення від набігів скіфів - саме для цього тут тримали цілий гарнізон, в якому проходили службу молоді херсонесити за призовом. Це селище не піддавалося розграбуванню, судячи з усього, всі набіги були відбиті або греки відкупилися", - повідомляла Ніколаєнко.

Керівник експедиції також додала, що "в римський період поряд з поселенням проходила система водного забезпечення Херсонеса".

"Ми знайшли велику кількість залишків керамічних труб, по яких вода надходила в місто за 14 км. До даного часу виноробство згасло, і тутешні мешканці займалися лише сільськогосподарською діяльністю. Орієнтовно, в цьому поселенні збиралися вільнодумці, які критикували чинний режим", - зазначила Ніколаєнко.

У прес-службі заповідника "Херсонес Таврійський" також офіційно повідомили, що городище разом з Херсонесом, Судакською фортецею і фортецею Чембало буде включено в перелік всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «Цілий гарнізон з Херсонеса охороняв винний завод ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути