Ексклюзиви
середа, 24 жовтня 2012 17:47

Розкопки в стародавній Трої відновляться за новою технологією
5

Архіолог визначили 9 шарів, які відносяться до різних років. Їх всі називають Троєю
Фото: Фото: megabook.ru
Від Трої I збереглося лише дві вежі. Трою II досліджував Шліман, вважаючи її істинної Троєю царя Пріама. Троя VI була найвищою точкою розвитку міста, її жителі вигідно торгували з греками, проте це місто, схоже, було сильно зруйноване землетрусом. Сучасні вчені вважають, що знайдена Троя VII і є істинним містом Гомерівської "Іліади". За твердженням істориків, місто впало в 1184 р. до н.е., будучи спаленим греками. Троя VIII відновлена ??грецькими колоністами, вони ж поставили тут храм Афіни. Троя IX належить вже Римської імперії
"Скарб Пріама". Присутні в ньому бронзові артефакти відносяться до ранньої мікенської цивілізації
Так звана "Маска Агамемнона", знайдена в Трої. Свою назву отримала від легендарного царя Агамемнона, оскільки Шліман був упевнений, що знайшов його могилу. Однак за часом створення маска є більш давньою
Портрет дружини Шлімана Софії в "уборів Олени" з "Скарбу Пріама". Розфарбована фотографія 1874 року

З наступного року планують відновити розкопки в Трої - знаменитому стародавньому місті. Як заявив професор університету в Вісконсин-Медісон, який буде керувати експедицією, мета відновлення розкопок - отримання нової інформації про цю пам'ятку історії і культури.

Дослідники, археологи та історики планують застосувати нові наукові інструменти для дослідження давнього біологічного та культурного середовища, що дасть можливість отримати нові відомості про об'єкт всесвітньої спадщини.

До теперішнього часу розкопана тільки п'ята частина Трої. У плани дослідників входить розширити роботи в незвіданій поки ще області та систематично застосовувати нові технології для отримання якомога більшої інформації про людей, які жили на цьому місці тисячі років тому. Члени експедиції планують використовувати нові методи хімічного аналізу для вивчення залишків глиняного посуду, які могли б дати певні відомості про те, що троянці їли, пише Raut.ru.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавніші багатоповерхівки знайшли в Болгарії

Крім того, геномний аналіз останків людини й тварин може розкрити інформацію про древню епоху. Серія літніх сезонів розкопок, які відновляться в 2013 році, будуть проводитися за підтримки вчених з Турецького університету.

Раніше повідомлялося, що Туреччина збирається домагатися від російського уряду повернення так званого "скарбу Пріама", знайденого в Трої. Про це повідомив міністр культури Туреччини Ертогрул Гюнай на презентації 24 золотих предметів з Трої, які США повернули Туреччини після тривалих переговорів. "Скарб Пріама" складається з декількох тисяч прикрас та інших предметів, знайдених німецьким археологом Генріхом Шліманом в 1873 році на північному заході сучасної Туреччини. Шліман перевіз скарби в Берлін, звідки їх після Другої світової війни вивезли до Москви. Німеччина також вимагає у Росії повернення скарбів.

Зараз ви читаєте новину «Розкопки в стародавній Трої відновляться за новою технологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути