четвер, 11 грудня 2008 11:46

У 2009 році гривня може девальвувати до 8,5 грн за долар

У 2009 році гривня може девальвувати до 8,5 грн за долар

Гривня втримається на рівні 7,5 грн до кінця 2008 року, однак в 2009 році може девальвувати до 8-8,5 грн, вважає заступник Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

Як повідомив він під час семінару для ділової преси в середу в Києві, основними факторами зниження курсу гривні стали необхідність для вітчизняних компаній розраховуватися валютою за зовнішні позики, дефіцит торговельного балансу і попит з боку населення.

У той же час Устенко відзначив, що девальвація гривні слугувала сприятливим фактором для економіки країни, оскільки потрібно було усунути дисбаланс між експортом та імпортом.

"Україна не могла дозволити собі мати такий дефіцит платіжного балансу, що на початок жовтня поточного року становив порядку $30 млрд", - відзначив він.

На думку експерта, теоретично вихід із цієї ситуації - у посиленні монетарної політики Нацбанком, підвищенні облікової ставки НБУ до рівня інфляції (24%). У той же час, на його думку, подібний крок може "задавити" реальний сектор економіки.

Устенко підкреслив, що тільки правильна політика Нацбанку разом з Міністерством фінансів зможе стабілізувати курс гривні, повідомляє Finance.ua

Зараз ви читаєте новину «У 2009 році гривня може девальвувати до 8,5 грн за долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути