четвер, 01 вересня 2011 16:10

Голландські вчені створили м'ясо в пробірці

Голландські вчені створили м'ясо в пробірці

Голландські вчені зробили прорив в області створення нових продуктів харчування. Вони працюють над виробництвом штучного м'яса. Якщо раніше замінити м'ясні вироби можна було лише соєвими аналогами, то тепер котлети і біфштекси будуть вирощувати в пробірках зі стовбурових клітин тварин, пише The Telegraph.

Вегетаріанці можуть радіти - можливо, незабаром, тварин перестануть вбивати заради м'яса. Замість того, щоб утримувати величезні бойні та ферми, необхідний для більшості населення Землі продукт харчування буде вирощуватися в пробірках без жорстокості до братів наших менших. Технологія створення штучного м'яса полягає у своєрідному схрещуванні стовбурових клітин свиней з сироваткою, яку отримують з кінських ембріонів. Протягом доби з цього "компоту" формуються смужки м'язових тканин, які незабаром починають обростати м'ясом.

На даний момент, вченим вдалося виростити шматочки штучного м'яса розміром 2,5 на 0,7 сантиметрів. Вироблені в лабораторії смужки бекону виходять сірого кольору та вологі на дотик. Нідерландські вчені, однак, обіцяють, що це тільки початок, і незабаром "м'ясо з пробірки" не можна буде відрізнити від натурального. Про те, який новий продукт на смак, поки нічого не повідомляється - співробітникам лабораторії амстердамського університету, де проходять випробування, суворо заборонено куштувати "м'ясо з пробірки" до завершення першого етапу досліджень. Учені говорять, що для поліпшення смаку продукту свинячі стовбурові клітини будуть збагачуватися спеціальними мінеральними сполуками.

Згідно з планами біологів, перша повноцінна штучна сосиска буде вирощена в лабораторії через шість місяців, а перша "стовбурова" котлета - через рік. Щоправда, поки рано говорити, коли штучне м'ясо з'явиться на прилавках магазинів - зараз вартість виробництва біфштекса з пробірки складає близько 250 000 євро. Утім, вчені заявляють, що як тільки дослідження будуть завершені, і розпочнеться масове виробництво штучного м'яса, вартість "стовбурових" котлет знизиться на кілька порядків.

Зараз ви читаєте новину «Голландські вчені створили м'ясо в пробірці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути