Ексклюзиви
субота, 31 березня 2018 04:05

Геращенко розповіла про підлість Росії щодо українських політв'язнів

Геращенко розповіла про підлість Росії щодо українських політв'язнів
Ірина Геращенко: "Росія діє підло і боляче". Фото: Інтерфакс.

Російська Федерація висилає 13 діючих дипломатів України, в основному з посольства в Москві, й 5 - з консульства в Ростові.

Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"Росія, за традицією, діє підло і боляче. У відповідь на висилку 13 російських дипломатів, які займалися сумнівною діяльністю в Україні, вони висилають 13 наших діючих дипломатів, в основному з посольства в Москві, й 5 - з нашого консульства в Ростові. Саме там відбуваються більшість судилищ над українськими політв'язнями...", - йдеться у повідомленні.

За словами Геращенко, вона вже отримала кілька тривожних смс від родичів політв'язнів, які хвилюються, чи зможе тепер наше консульство повноцінно працювати, виконувати роботу із захисту українців.

"Так, навантаження й тиск на наших консулів, що залишаються працювати в Мордорі, збільшиться, але вони усвідомлюють свою відповідальність і високу місію. Вони й надалі в повному обсязі виконуватимуть свої обов'язки, добиватимуться доступу в тюрми, будуть на судах... "Для мене наші консули в РФ - це герої, дипломатичні кіборги, без перебільшення!", - зазначає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 російських шпигунів вислала Україна

Перший заступник Голови ВР закликала колег по коаліції негайно прийняти закон про дипломатичну службу.

На її думку, для допомоги консулам, у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій негайно має запрацювати департамент із підтримки родин заручників і політв'язнів.

"Також я, як уповноважений Президента, планую звернутися до всіх посольств країн ЄС і G7, з проханням, щоб їх представники в РФ відвідували всі суди над українцями і кримськими татарами - у Москві, Ростові, всюди, де триває цей фарс. Це буде жест солідарності з Україною, яка виступила солідарно з Британією і світом. Це буле вагома підтримка наших дипломатів і консулів, головне - наших дипломатів і родин заручників, наших політв'язнів", - пише Геращенко.

Вона також додає, на відміну від українських консулів, російські консули не переймаються долями "іхтамнетів". "В російського військового Агєєва, про якого ридала ліберальна НГ, російський консул був раз, у деяких із 20 засуджених росіян - жодного разу", - повідомляє депутат.

30 березня Росія вручила ноти протесту європейським дипломатам. Серед них - 13 українських диппредставників.

Раніше 27 країн вислали 144 російських дипломатів. Причина для дипломатичної війни - отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки 4 березня в місті Солсбері у Великій Британії. До цього списку 26 березня доєдналась Україна. Вислали 13 російських представників.

Зараз ви читаєте новину «Геращенко розповіла про підлість Росії щодо українських політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути