Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 07:50

13 російських шпигунів вислала Україна

Автор: REUTERS
  Тимчасовий повірений у справах Росії в Україні Олександр Лукашик (в центрі) виходить із Міністерства закордонних справ України. Там повідомили про видворення 13 російських дипломатів-шпигунів. Київ, 26 березня
Тимчасовий повірений у справах Росії в Україні Олександр Лукашик (в центрі) виходить із Міністерства закордонних справ України. Там повідомили про видворення 13 російських дипломатів-шпигунів. Київ, 26 березня

— Дипломатія тримається на жестах. Те, що відбувається, для Росії дуже принизливо, — говорить політолог 65-річний Віктор ­Небоженко.

27 країн висилають російських дипломатів. Ідеться про 144 представників Москви. Причиною для дипломатичної війни стало отруєння колиш­нього російського шпигуна ­Сергія Скрипаля та його доньки 4 березня в місті Солсбері у Великій Британії.

"Лондон і його союзники відправляють найсильніший сигнал Кремлю. Росія не може безкарно порушувати міжнародні правила", — йдеться в офіційному повідомленні Міністерства закордонних справ Великої Британії.

Серед країн, які підтримали англійців, — США, Канада, Німеччина, Франція, Польща, Литва, Латвія, Естонія. Найбільше росіян видворили американці — 60 дипломатів, британці — 23, Канада, Німеччина, Польща, Франція — по четверо. Штати також закривають генеральне консульство РФ у Сіетлі. В Москві обіцяють відповісти.

Австрія відмовилася підтримувати Лондон. Канцлер країни 31-річний Себастьян Курц заявив: "Ми хочемо бути будівельниками мосту між Сходом і Заходом і тримати відкритими канали переговорів із Росією".

На знак солідарності із західними партнерами Україна висилає 13 російських представників. У Міністерстві закордонних справ пояснили — вимагають залишити країну саме від тих, хто працює на спецслужби Кремля.

— Україна висилає дипломатів на рівні першого, другого секретаря посольства. Їм дали на збори 48 годин. Цим кроком ми показуємо єдність з європейською спільнотою, — каже народний депутат 42-річний Володимир Ар'єв.

У МЗС не називають, скільки російських дипломатів залишилися в Україні. Кажуть тільки, що з 2014 року їхня кількість зменшилася втричі — з обох боків.

— Треба розібратися у формулюваннях. Є дипломати, а є шпигуни. Зараз цивілізований світ висилає шпигунів, — говорить колишній міністр закордонних справ 61-річний Володимир Огризко.

— Дипломати створюють основу для взаємодії між народами. А тих, хто працює під маскою дипломатії, треба випроваджувати з країни. Нарешті світ показав Росії, що більше не терпітиме зневагу до міжнародного права. Це чіткий, жорсткий сигнал Москві: якщо робитимете те, що й останні роки, — будете ізольовані. Антипутінський фронт нарешті сформований.

Це один з останніх закликів повернутися до здорового глузду. Радянський Союз програв у "холодній війні" та увійшов в історію як те, що не відбулося. Якщо в Кремлі не зрозуміють сигналів, не виключено, що те саме станеться з Росією. Вона ізолюється від світу. Таке, як правило, закінчується трагічно.

Добре, що ми разом із цивілізованим світом. Наша дипломатія має наполягати, аби санкції щодо РФ ставали жорсткішими.

— Російському бізнесу і мафії за кордоном буде важко, бо суттєво зменшується дипломатична підтримка, — продовжує Віктор Небоженко. — Ці події безпрецедентні. Такого не було навіть під час "холодної війни", починаючи з 1946 року.

"Путін свідомо йде на загострення відносин із Заходом, — наголошує російський політолог Андрій Піонтковський, 77 років, для видання "Гордон". — Він зазнав поразки в Україні й у Сирії. Нових перемог "русского мира" своєму народові дати не може. Тому продовжує діяти на межі війни. Вважає, що в атмосфері "оточеної фортеці" зможе зберігати свою владу.

Вислання дипломатів — показує рішучість Заходу зупинити путінську агресію. Сподіваюся, що в США і Британії заморозять і конфіскують активи політичного керівництва Росії. Там є гроші й Путіна, але зберігаються на чужі імена".

Велика Британія видала ордери на арешт майна, що належить громадянам Росії, але невідомо — як потрапило в їхні руки.

У січні в Сполученому Королівстві набув чинності закон "Про статки нез'ясованого походження". Він дозволяє конфіскувати житло іноземців, які не зможуть довести законність сплачених за нього грошей. Ідеться про помешкання вартістю від 50 тис. фунтів стерлінгів — майже 2 млн грн.

— Британія, США, Іспанія і Франція давно сподобалися російській мафії й корупціонерам, — каже Віктор Небоженко. — Там розташована їхня власність приблизно на трильйон доларів. Велика Британія чинить правильно. Це практичні люди. Їм треба віддавати 60 мільярдів євро за вихід з Євросоюзу. Ці гроші вони реквізують у російської мафії.

Зараз ви читаєте новину «13 російських шпигунів вислала Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути