четвер, 22 травня 2008 11:04

Генсек ООН заявив, що допомагаючи постраждалим в М"янмі від циклону треба уникати політизування

Генсек ООН Пан Гі Мун заявив сьогодні, 22 травня, що основне завдання міжнародного співтовариства - врятувати людей в М"янмі.

Про це він сказав, прибувши сьогодні в ділову столицю М"янми.

"Необхідно зробити все для надання допомоги постраждалому населенню і при цьому уникати політизування гуманітарної діяльності", - підкреслив він.

Пан Гі Мун планує сьогодні відвідати найбільш постраждалі від урагану "Наргис" райони в дельті річки Іраваді, а завтра він зустрінеться з президентом Союзу М"янма старшим генералом Тан Шві і іншими представниками уряду для "наведення мостів" з військовим керівництвом цієї країни в справі надання невідкладної допомоги ззовні близько 2,5 млн жителям, що втратили дах і кошти для існування в результаті стихійного лиха.

За словами голови ООН, необхідно "приступати до довгострокових зусиль з відновлення і реабілітації".

Він заявив, що в дельті Іраваді стихія зруйнувала 60 відсотків об"єктів інфраструктури, а також три чверті всіх шкільних приміщень.

Зазначимо, що офіційні особи М"янми оцінюють заподіяний збиток в 10 млрд дол.

Повідомляється, що в неділю, 25 травня, під егідою ООН і Асоціації держав Південно-Східній Азії (АСЕАН) в Янгоні відкриється зустріч країн-донорів, на якій їм буде запропоновано зробити внески до міжнародного фонду надзвичайної гуманітарної допомоги М"янмі.

За словами генерального секретаря АСЕАН Суріна Пітсувана, що зустрівся з прем"єр-міністром Тхейн Сейном, свою потребу в такій допомозі військовий уряд оцінює в 11 млрд долл і при цьому наполягає, щоб вона поступала виключно "каналами АСЕАН".

Зі свого боку, зарубіжні донори, за його словами, мають намір вимагати на цій зустрічі детальніших обґрунтувань щодо об"ємів необхідної допомоги, а також гарантій її повного збереження і негайної доставки населенню, що має потребу.

Нагадаємо, 2-3 травня М"янма постраждала від урагану "Наргіс". За даними ООН, кількість постраждалих складає близько 2,5 млн людей. Представники міжнародного комітету Червоного Хреста повідомляють, що кількість жертв може сягати 128 тис, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Генсек ООН заявив, що допомагаючи постраждалим в М"янмі від циклону треба уникати політизування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути