понеділок, 03 вересня 2007 08:27

Генсек ООН відправиться в суданський Дар-фур

Генсек ООН Пан Гі Мун поїде в понеділок у суданську провінцію Дар-фур, де в результаті етнічних зіткнень загинули вже понад 200 тисяч людей. У цьому регіоні планується безпрецедентна миротворча операція.

"РБ ООН минулого місяця прийняла резолюцію про направлення 26-тисячного багатонаціонального миротворчого контингенту до Судану під командуванням ООН і Африканського Союзу. У результаті довгих місяців нелегкої дипломатії у нас з"явився історичний шанс, який ми не повинні втратити. От чому наступного тижня я прямую до Судану", — сказав Пан Гі Мун на прес-конференції минулого вівторка.

Генсек ООН повідомив, що має намір на місці вивчити можливості розгортання цієї небувалої в історії операції "блакитних касок", питання підготовки інфраструктури для розміщення та роботи військового й цивільного контингенту.

"Я маю намір поїхати і побачити на власні очі ці надзвичайно важкі умови, в яких діятимуть наші сили. Я також хочу знати з перших рук потреби тих, кому вони допомагатимуть", —наголосив генсек ООН.

Пан Гі Мун назвав у вівторок "три кроки", необхідні для відновлення миру і злагоди в цій східноафриканській країні — миротворча операцію, посередництво ООН щодо налагодження тристроннього політичного діалогу між урядом, лідерами сепаратистськи налаштованого християнського півдня та провінції Дар-фур, а також програму повернення й соціальної адаптації близько двох мільйонів біженців.

Генсек ООН у ході переговорів має намір переконати президента Судану Омара Хасана Ахмеда аль-Башіра невідкладно виконати всі колишні зобов"язання уряду, зокрема, щодо відведення збройних сил від бунтівного християнського півдня та переведення нафтових родовищ у сумісне з повстанцями управління.

Пан Гі Мун також повідомив, що має намір підняти питання про видачу Міжнародному кримінальному суду двох високопоставлених суданських силовиків, звинувачених у злочинах у Дар-фурі.

Проблема співпраці властей з міжнародним персоналом також обговорюватиметься на цій зустрічі, зазначив генсек ООН.

Хартум 23 серпня заявив про рішення депортувати з країни двох дипломатів ЄС і Канади внаслідок їх втручання у внутрішні справи Судану. Раніше Судан з цієї ж причини вислав спецпосланця генсека.

Пан Гі Мун відзначив, що не зважаючи на всі дипломатичні зусилля та резолюції ООН, хвиля насильства в Дар-фурі не стихає.

Рада Безпеки ООН у липні прийняла резолюцію про розгортання миротворчої операції в провінції Дар-фур не пізніше ніж 31 грудня цього року для того, щоб покласти край внутрішньому етнічному конфлікту, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Генсек ООН відправиться в суданський Дар-фур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути