четвер, 27 жовтня 2022 07:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Де українські біженці зможуть оформити паспорти ‒ перелік країн розширюється

Де українські біженці зможуть оформити паспорти ‒ перелік країн розширюється
Мобільний пункт оформлення паспортів для українців у Варшаві. Фото: uapl.info

Мережа закордонних представництв українського міграційного відомства може невдовзі розширитися.

Такі перспективи має Чехія, Німеччина й Туреччина. Про це розповів перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, повідомляє пресслужба МВС.

А поки мобільні паспортні центри ДП "Документ" відкрили у Кракові й Гданську. Раніше оформити документи українці в Польщі могли лише у Варшаві. Розширення мережі є нагальною потребою, оскільки, за словами Єніна, лише в перші дні широкомасштабної агресії РФ за кордон виїхали близько 7 млн українських громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку допомогу українські біженці можуть отримати за кордоном: список країн та послуги

"У перші дні вторгнення багато людей завдяки дружній підтримці наших партнерів змогли перетнути кордон за фотокопіями чи ксерокопіями документів. Але, перебуваючи в Польщі чи інших партнерських країнах, зіткнулися з неможливістю будь-яких соціальних гарантій, користуватися освітніми чи медичними сервісами держав-членів ЄС. Саме тому МВС з міністерством закордонних справ ініціювали розширення можливостей документування наших громадян за межами держави", ‒ розповів Єнін.

Нині тривають переговори про розширення мережі закордонних підрозділів українського міграційного відомства. Ідеться не лише про мобільні, а й про стаціонарні центри.

"Ми домовилися про це із чеською владою. Так само нас чекає Німеччина, Туреччина. Справа за малим – маємо збільшувати кількість спеціалізованих автобусів, які можуть працювати в такий дистанційний спосіб. А надалі плануємо орендувати офіси, як-от у Варшаві, де одночасно працюють 28 робочих станцій", – зазначив Єнін.

Українських біженців у Польщі попередили про зміни умов перебування. Це стосуватиметься виїздів і доплат за проживання. Відповідний проєкт уже готовий.

Очікується, що біженцям з України потрібно обов'язково мати номер PESEL. За нововведеннями, українці матимуть 30 днів, щоб подати відповідну заявку, оскільки не кожен ще має цей документ. На сьогодні PESEL у Польщі отримали вже 1,4 млн українських біженців.

Зараз ви читаєте новину «Де українські біженці зможуть оформити паспорти ‒ перелік країн розширюється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути