понеділок, 24 жовтня 2022 21:07

У Польщі анонсували зміни щодо умов перебування біженців з України

У Польщі анонсували зміни щодо умов перебування біженців з України
Українських біженців у Польщі попередили про зміни в умовах перебування. Фото: eastnews.ua

Українських біженців у Польщі попередили про зміни умов перебування. Це стосуватиметься виїздів і доплат за проживання.

Відповідний проєкт уже готовий. Очікується, що біженцям з України потрібно обов'язково мати номер PESEL. За нововведеннями, українці матимуть 30 днів, щоб подати відповідну заявку, оскільки не кожен ще має цей документ. Станом на сьогодні PESEL у Польщі отримали вже 1,4 млн українських біженців. Про зміни повідомило польське видання Yavp.pl.

Також пропонується полегшити перетин кордону біженцями. Згідно зі змінами, довідка про тимчасовий захист даватиме право особі перетинати польський кордон без необхідності отримання візи багаторазово. Важливо мати проїзний документ. Запровадять і правову основу для видавання такої довідки для дитини біженців з України, яка народилася на території Польщі під час тимчасового захисту.

До того ж виїзди біженців з Польщі контролюватиме ZUS та інші муніципальні установи. Таким чином намагаються уникнути нецільової виплати грошових допомог. Установи отримають доступ до інформації про дати кожного в'їзду та виїзду з Польщі біженцями з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки біженців планують повернутися додому – опитування

За ще однією зміною українців, які перебувають у Польщі понад 120 днів, зобов'яжуть оплачувати своє проживання в пунктах масового розміщення. Ті, хто перебуває у Польщі понад 120 днів, покриватимуть 50% загальної вартості (не більш ніж 40 злотих на день – це близько 300 грн), а хто перебуває довше 180 днів – 75% витрат (максимум 60 злотих на день – це трохи більш як 450 грн).

Винятками є люди з інвалідністю, пенсіонери, вагітні або особи, які доглядають за дітьми й не можуть працювати.

Відповідно до змін, за проживання дітей з України, які перед евакуацією до країни перебували в сім'ях, що дали їм прихисток, або в дитбудинках, а в Польщі мають тимчасового опікуна, виплачуватиметься компенсація в розмірі 40 злотих на день з можливістю підвищення цієї суми в окремих випадках.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Україну покинули понад 6,8 млн осіб. Європейські країни надають нашим громадянам тимчасові притулки та виплати, які можуть допомогти, доки вони не повернуться додому або не знайдуть джерела доходу в новій країні.

Ми зібрали актуальну інформацію, яку допомогу надають у країнах, де знайшли прихисток найбільше наших громадян і що варто знати переселенцям.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі анонсували зміни щодо умов перебування біженців з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути