Ексклюзиви
середа, 25 січня 2012 14:46

Гасло "Слава Україні" і тризуб у барі обурює поляків у Замості

Гасло "Слава Україні" і тризуб у барі обурює поляків у Замості

Представники Спілки пам'яті про поляків, вбитих на Волині у польському місті Замостя обурені гаслом "Слава Україні", і тризубом, які прикрашають вхід до місцевого бару "Слава" з українською кухнею.

Про це з посиланням на Dziennik Wschodni повідомляє Gazeta Wyborcza. Як наголошує автор статті, "гасло "Слава Україні!" використовували націоналісти з ОУН-УПА, які у 1943 році організували на "кресах" тодішньої Польщі націоналістичну різню".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 90-річний упівець виклав з каменю тризуб, що видно з космосу

"Бар, що працює в Замості по вул. Сольній був би кулінарною атракцією, якби не надпис над барною стійкою "Слава Україні!", - йдеться в публікації. - Це гасло було закликом українських націоналістів з ОУН-УПА на чолі з Бандерою до масових, кривавих вбивств поляків на Волині, замоській землі та не тільки", - зазначила в коментарі для видання керівник міської Спілки пам'яті про поляків, вбитих на Волині, Яніна Каліновська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рівному виклали монетами 20-метровий тризуб

В жовтні минулого року Спілка звернулася до мера Замості щодо усунення "українських символів" з вищевказаного бару. У відповідному листі, зокрема, наголошувалося, що кількість жертв "Волинської різні" зобов'язує поляків до "засудження українського націоналізму, який зароджується і переноситься на терени нашого міста".

Натомість директор бару Павел Лавенда у коментарі для польського видання запевнив, що гасло не має жодних націоналістичних відтінків. "Ця кнайпа має об'єднувати поляків і українців", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівянам заборонили символіку СРСР і КПРС

Як зазначається в публікації, всередині бар прикрашений українськими народними костюмами і вишиванками, а також тризубом. Останній теж викликав обурення Яніни Каліновської. "Для нас він завжди буде асоціюватися з УПА, з вилами, які вбивали поляків", - зазначила Каліновська, члени родини якої в 1943 році стали жертвами УПА.

Наразі мер міста Замостя не відреагував на листа Спілки.

Зараз ви читаєте новину «Гасло "Слава Україні" і тризуб у барі обурює поляків у Замості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути