четвер, 01 жовтня 2009 12:05

Франція дорікає Росії за невиконання плану Медведєва-Саркозі

Франція дорікає Росії за невиконання плану Медведєва-Саркозі

Росія не виконує план Медведєва-Саркозі, прийнятий після торішнього конфлікту з Грузією, вважає міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер. Зокрема, європейських спостерігачів не пускають до Абхазії та Південної Осетії, відзначив дипломат в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

Спостерігачі повинні бути присутніми "з обох боків, це необхідно", оскільки ситуація в регіоні залишається напруженою, підкреслив міністр. "Ми не хочемо проводити війну, у нас важкої зброї немає, - запевнив Кушнер. - Це сили миру".

У вівторок допустити спостерігачів до Абхазії та Південної Осетії і розмістити там міжнародні миротворчі сили закликала в своїй резолюції Парламентська асамблея Ради Європи. Російська влада відповіла, що вимоги європейських парламентаріїв не відповідають реаліям, що складаються на Кавказі.

В четвер ПАРЄ розгляне питання про позбавлення права голосу російської делегації. Російська делегація погрожує залишити Страсбург у повному складі у разі позбавлення голосу і не повертатися туди доти, поки це рішення не буде переглянуто.

План врегулювання конфлікту на Кавказі був прийнятий 12 серпня 2008 року в Москві Дмитром Медведєвим і Ніколя Саркозі, президентом Франції, яка в той момент головувала в Євросоюзі. План підписали РФ, Грузія, Абхазія і Південна Осетія.

План включав шість пунктів. Перший - сторони не повинні використовувати силу. Другий - вони зобов"язані остаточно припинити всі військові дії. Третій - забезпечити вільний доступ до гуманітарної допомоги. Четвертий - грузинські війська повинні повернутися в місця постійної дислокації. П"ятий - війська РФ повинні відійти на лінію, що передувала початку конфлікту. Шостий - повинні бути створені міжнародні гарантії безпеки Абхазії та Південної Осетії.

8 вересня 2008 року були підписані три додаткові пункти договору: про виведення російських військ, про створення місії спостерігачів ЄС в зоні конфлікту і про початок міжнародних дискусій з врегулювання конфлікту. Домовитися про доступ спостерігачів до Абхазії і Південної Осетії так і не вдалося.

Після підписання договору Росію неодноразово звинувачували в порушенні його умов. Москва в той же час звинувачувала Тбілісі в недотриманні узятих на себе зобов"язань, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Франція дорікає Росії за невиконання плану Медведєва-Саркозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути