четвер, 01 жовтня 2009 09:33

Росія задоволена, що ЄС поклав на Грузію провину за початок війни

Росія задоволена, що ЄС поклав на Грузію провину за початок війни

Прес-секретар президента Росії Наталія Тімакова привітала доповідь комісії ЄС про війну в Південній Осетії і, зокрема, висновок, що міститься в ній, про те, що війну розпочала Грузія. Тімакова, втім, відмітила, що Дмитро Медведєв поки з 900-сторінковою доповіддю не ознайомився і подальші коментарі будуть дані пізніше.

Про те, що автори доповіді покладають провину за початок війни на Грузію раніше 30 вересня заявив представник Росії в ЄС Володимир Чижов. Глава делегації Росії в ПАРЄ Костянтин Косачов зі свого боку підкреслив, що в документі "вперше вичерпним чином була встановлена першопричина конфлікту". Дії Грузії, за словами Косачова, автори доповіді оцінили як дії "агресора", а дії Росії - як "абсолютно легітимні".

"Вже зараз Саакашвілі почав контрпропаганду і звинуватив авторів доповіді в тому, що вони продалися за нафту і газ", - додав Косачов. Грузія, нагадаємо, заявила, що в доповіді "ніде не сказано, що війну почала Грузія", а також не погодилася з висновками комісії про те, "що грузинська сторона застосувала надмірну силу на початку збройного конфлікту".

МЗС РФ, коментуючи доповідь, виявив в ньому "низку двозначностей". "Великі питання викликає, зокрема, пасаж доповіді про нібито непропорційне застосування сили російською стороною", - наголошується в повідомленні.

Доповідь міжнародної комісії ЄС була передана представникам Росії, Грузії, Євросоюзу, ОБСЄ і ООН 30 вересня. За словами Чижова, він складається з трьох томів - оцінки, висновки і "спостереження" комісії, експертні документи комісії, а також копії документів, переданих зацікавленими сторонами Євросоюзу. Текст доповіді опублікований на сайті комісії. Юридичної сили доповідь не має.

Прокоментувавши доповідь відразу після її отримання, як Росія, так і Грузія підкреслили необхідність докладнішого вивчення документу, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Росія задоволена, що ЄС поклав на Грузію провину за початок війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути