Ексклюзиви
пʼятниця, 10 квітня 2009 12:36

Forbes назвав найбільші компанії світу: українських немає

Forbes назвав найбільші компанії світу: українських немає

Журнал Forbes склав рейтинг 2000 найбільших компаній світу. Український бізнес залишився за бортом цього дослідження.

У рейтинг Forbes-2000 цього року потрапили компанії з 62 країн світу. При цьому кожна четверта компанія в цьому списку - американська. При складанні рейтингу експерти в рівній мірі враховували прибуток компаній від продажу, чистий дохід, вартість активів, а також ринкову капіталізацію.

Найдорожчим цього року визнаний нафтовий гігант Exxonmobil. Його ринкову вартість оцінили в 335,5 мільярда доларів. Роком раніше капіталізація цієї компанії була на 130 мільярдів вищою.

В цілому ж загальна вартість 2000 найбільших компаній в світі склала 20 трильйонів доларів.

Криза, яка в цілому почалася минулого року, істотно підрізала фінансові показники всіх компаній. Але найбільше постраждав банківський сектор. В результаті фінустанови поступилися верхніми позиціями в рейтингу нафтогазовим і телекомунікаційним компаніям.

Найбільш успішним минулий рік, на думку експертів Forbes, став для фармацевтичних компаній. Об"єми продажів в грошовому виразі у них виросли на 59%. Надприбутки отримували також телекомунікаційні компанії. Їх прибутковість виросла на 51%.

Разом з тим українському бізнесу не знайшлося місця в переліку 2000 найбільших світових корпорацій. Це досить дивно, адже в рейтингу є компанії з капіталізацією всього в 10 мільйонів доларів. Експерти стверджують, що вітчизняний бізнес недостатньо публічний, щоб брати участь в такому рейтингу.

Найбільші українські корпорації - "СКМ" Рината Ахметова, "Інтерпайп" Віктора Пінчука, а також компанії, що входять до групи "Приват" Ігоря Коломойського, - не проводили первинного розміщення акцій IPO.

За словами експерта, єдиним претендентом на місце в рейтингу в даному випадку міг стати Костянтин Жеваго з компанією Ferrexpo, чиї акції торгуються на Лондонській біржі. Так, чистий прибуток компанії за минулий рік збільшився на 133% і склав 313 мільйонів доларів, а ринкова капіталізація - 550 мільйонів гривень.

В той же час в дослідженні Forbes засвітилися відразу 30 російських компаній. Так, компанія "Газпром" потрапила в першу двадцятку загального рейтингу.

Дело

Зараз ви читаєте новину «Forbes назвав найбільші компанії світу: українських немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути