Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2010 09:27

Фірташ може зірвати опалювальний сезон в Україні

Фірташ може зірвати опалювальний сезон в Україні

Дмитро Фірташ вирішив не продавати весь газ RosUkrEnergo в Україні. Його компанія Emfesz має намір до кінця наступного року побудувати в Угорщині першу чергу електростанції, газ для якої буде поставлятися з українського сховища, пише КоммерсантЪ-Украина.

Таким чином, пан Фірташ зможе заробити на $ 3 млрд більше, ніж від продажу газу в Україні. У Нафтогазу в цьому випадку виникнуть проблеми з проходженням опалювального сезону, впевнені експерти.

Як розповіло виданню джерело в оточенні Дмитра Фірташа, підприємець сподівається до кінця 2011 року побудувати перший блок газової електростанції в угорському місті Нійртасс потужністю 800 МВт і вартістю $ 1,1 млрд. Загальна потужність електростанції складе 1400 МВт, а вартість будівництва - $ 2,09 млрд. "Газ ми плануємо постачати з України, з підземного газосховища в Богородчанах, де зберігається паливо RosUkrEnergo", - повідомив співрозмовник газети. Він пояснив, що будівництво буде вести компанія Emfesz, оперативний контроль над якою угорська влада має повернути панові Фірташу вже до кінця вересня, зазначає КоммерсантЪ.

Плани Emfesz невигідні Мінпаливенерго, який запропонував RUE продати 12,1 млрд кубометрів газу, які компанія винна отримати за рішенням Стокгольмського арбітражу, на внутрішньому ринку. У міністерстві сподівалися, що RUE погодиться на пропозицію, оскільки не має можливості експортувати газ у Польщу й Угорщину. Якщо це відбудеться, то, за оцінками експертів, RUE отримає від операції лише $ 830 млн - майже втричі менше, ніж у випадку експорту.

За словами начальника аналітичного відділу ІК Брокеркредитсервіс Максима Шеїна, якщо пан Фірташ реалізує електроенергію, вироблену з 12,1 млрд кубометрів газу RUE, він отримає на $ 3 млрд більше, ніж на внутрішньому ринку. "Фактично він відразу окупить свої капіталовкладення в будівництво самої електростанції", - говорить пан Шеїн. А пан Гудима стверджує, що в цьому випадку в України можуть виникнути проблеми з проходженням опалювального сезону в 2011 році. "Ці обсяги доведеться докуповувати у Газпрому, щоб поставити їх на внутрішній ринок. Звичайно, це невигідно Нафтогазу, особливо з урахуванням того, що в наступному році ціни на газ повинні зрости", - зазначає він. У зв"язку із зростанням цін на газ у світі, за даними Мінпаливенерго, в 2011 році його вартість для України, імовірно, зросте на 15-20%.

Нагадаємо, що 8 червня 2010 Арбітражний інститут торгівельної палати міста Стокгольм зобов"язав компанію "Нафтогаз України" повернути "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. кубометрів. Відповідну ухвалу виніс і Шевченківський районний суд міста Києва.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ може зірвати опалювальний сезон в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути