четвер, 17 жовтня 2019 13:20

Євросуд засудив звільнення чиновників часів Януковича

Євросуд засудив звільнення чиновників часів Януковича
Звільнення назвали порушенням прав чиновників. Фото: prostir.ua

Європейський суд з прав людини назвав звільнення державних службовців на підставі закону України "Про очищення влади" порушенням їхніх прав.

Таке рішення ЄСПЛ ухвалив у справі "Полях та інші проти України", повідомляє "Європейська правда".

Заявниками у справі виступили В'ячеслав Полях, Дмитро Басалаєв, Олександр Ясь, Роман Якубовський та Сергій Бондаренко.

Перших трьох звільнили відповідно до закону про люстрацію у жовтні 2014 року. Вони займали посади на державній службі у 2010-2014 роках, під час правління екс-президента Віктора Януковича.

Четвертого заявника звільнили за невчасне подання заяви про люстраційну перевірку, а п'ятого за те, що він обіймав посаду другого секретаря райкому Комуністичної партії у період до 1991 року.

Вони подали позови про поновлення на посадах. Провадження у справах перших трьох заявників зупинили у 2014-2015 роках до отримання висновку Конституційного Суду щодо конституційності Закону про очищення влади. Суди відхилили позови четвертого і п'ятого заявників на підставі того, що Конституційний Суд не визнав закон неконституційним.

Троє перших заявників скаржилися на нерозгляд їх позовів національними судами.

Посилаючись на статтю щодо права на повагу до приватного життя, усі заявники скаржилися на своє звільнення та наслідки, яке воно мало для них. Другий заявник також ставив питання про порушення статті 13 - право на ефективний засіб правового захисту.

ЄСПЛ одноголосно встановив, що відбулося порушення статті 6 "право на справедливий суд" Європейської конвенції з прав людини у зв'язку з занадто тривалим розглядом справ трьох перших заявників на національному рівні, та порушення статті 8 "право на повагу до приватного життя" Конвенції щодо усіх п'яти заявників.

Суд постановив, що Україна має сплатити кожному заявнику 5000 євро на відшкодування моральної шкоди. Суд також присудив 1500 євро першому заявнику і по 300 євро другому-п'ятому заявникам на кожного на відшкодування судових витрат. Право трьох на справедливий суд протягом розумного строку було порушено, оскільки судові процедури щодо їх звільнення вже тривають понад 4,5 роки й досі не завершені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартири на Печерську та маєтки: показали "скромне" життя суддів у справі Приватбанка

Суд не ставив під сумнів, що в період перебування при владі Януковича система державної служби та демократичного врядування України постала перед значними викликами. Але Суд вирішив, що "Закон про очищення влади" застосовується до дуже широкого кола осіб і призвів до звільнення заявників лише на тій підставі, що вони обіймали посади на державній службі протягом більш ніж року за часів президентства Януковича, або на підставі зайняття посад у Комуністичній партії до 1991 року.

"Отже, вказаний закон не зважав на особисту роль, яку відігравали заявники, а також на те, чи були вони особисто пов'язані з будь-якою недемократичною діяльністю, що мала місце в період правління колишнього президента. В цьому відношенні український Закон про очищення влади відрізняється від процедур люстрації, які були запроваджені у інших державах Центральної та Східної Європи і які були більш цільовими і вузько спрямованими", - йдеться у рішенні.

Рада Європи занепокоєна ухваленим у першому читанні президентським законопроектом про діяльність органів суддівського врядування (№ 1008), який передбачає реформу судової системи.

Зараз ви читаєте новину «Євросуд засудив звільнення чиновників часів Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути