четвер, 03 жовтня 2019 12:18

Зеленський отримав критику із Заходу

Зеленський отримав критику із Заходу
Судову реформу від Зеленського розкритикували.

Рада Європи занепокоєна ухваленим у першому читанні президентським законопроектом про діяльність органів суддівського врядування (№ 1008), який передбачає реформу судової системи.

Про це йдеться у листі генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич до міністра закордонних справ Вадима Пристайка, повідомляє "Європейська правда"

"Як ви знаєте, формування незалежної, ефективної та професійної судової системи, яка користується довірою громадськості та відповідає її потребам, є частиною зобов'язань, взятих Україною під час вступу до Ради Європи.

З огляду на це ми з певним занепокоєнням зустріли проєкт закону №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування", прийнятий у першому читанні новообраною Верховною Радою", - написала Пейчинович-Бурич.

Текст законопроєкту пропонує масштабні зміни, які "можуть мати суттєвий вплив на незалежність судової системи. "Зокрема, це вплине на статус і повноваження суддів, а також на відповідні процедури", - заявила генсек Ради Європи.

РЄ усвідомлює бажання уряду України досягати прогресу у проведенні реформ. Водночас вона підкреслила, що реформи мають бути проведені відповідно до вимог РЄ та міжнародних стандартів.

"Особливу увагу слід приділити вимогам Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Щодо цього 25 вересня Комітет міністрів висловив свою чітку позицію", - заявила Пейчинович-Бурич.

Також проект розкритикували посли ЄС і Канади, вказавши на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного суду та застосування люстрації до членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

"Перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів і створення нової комісії з етики та доброчесності залишатиметься неефективним, якщо не перезавантажать Вищу раду правосуддя", - заявили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартири на Печерську та маєтки: показали "скромне" життя суддів у справі Приватбанка

12 вересня Верховна Рада підтримала в першому читанні президентський законопроєкт про діяльність органів суддівського врядування.

Документ скорочує склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський отримав критику із Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути