Ексклюзиви
вівторок, 19 квітня 2011 22:33

Європа наполягла на закритті ЧАЕС, щоб не мати конкурентів - експерт

Європа наполягла на закритті ЧАЕС, щоб не мати конкурентів - експерт

Чорнобильську АЕС закрили, тому що вона була суттєвим конкурентом європейським енергетичним компаніям.

Так вважає президент ВГО "Союзу Чорнобиль України" Юрій Андрєєв.

"ЧАЕС була загрозою для компаній Європи. Україна – це серйозний енергетичний конкурент і могла б когось витіснити на цьому ринку, - сказав він в ефірі телеканалу ТВі. - Навіть ті проблеми, які вирішуються в Україні, вирішуються без її участі. Побажала Америка і Європа зупинити ЧАЕС, у якої ще не випрацюваний ресурс, яка не спалила своє свіже паливо. Після аварії її серйозно реконструювали і модернізували. Це була одна із найбільш надійних станцій світу. Раптом за бажанням Заходу ми її зупинили, не отримавши жодної підтримки".

За словами експерта, досі щороку вкладаємо з бюджету на утримання цієї станції 2,5 млрд грн. Раніше кожен блок цієї станції давав $200 млн продукції.

"Жило місто Славутич. За рахунок відрахувань із зарплати працівників станції формувалось майже 10% всього пенсійного фонду Київської області", - зазначив Андрєєв.

Він наголосив, що країна отримала дуже небезпечний об'єкт. Коли станція зупиняється, повинен бути технічний проект, сховище відпрацьованого палива, завод з переробки відходів.

"Ми зупинили станцію, не маючи нічого. Навіть зараз, через 10 років, немає навіть проекту, як її знімати з експлуатації. Досі немає допомоги від Заходу. Не варто сподіватися на підтримку, яка нічим не забезпечена і не підкріплена. Україні були нанесені великі економічні, екологічні і соціальні збитки", - підкреслив експерт.

Андрєєв додав, що сьогодні ЧАЕС являє собою значно більшу ядерну і радіаційну небезпеку, ніж до моменту, коли її зупинили.

Зараз ви читаєте новину «Європа наполягла на закритті ЧАЕС, щоб не мати конкурентів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути