четвер, 07 серпня 2008 18:57

Євдокія Кривоборода навчилася розводити бджіл

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Киянка Євдокія Кривоборода стоїть на подвір’ї своєї садиби в селі Євминка Козелецького району на Чернігівщині. Будинок їй залишився від свекрів. У столичній квартирі жінки живе племінниця, іноді ночує син
Киянка Євдокія Кривоборода стоїть на подвір’ї своєї садиби в селі Євминка Козелецького району на Чернігівщині. Будинок їй залишився від свекрів. У столичній квартирі жінки живе племінниця, іноді ночує син

Колишній голова Верховної Ради Іван Плющ має дачу поблизу села Крехаїв Козелецького району Чернігівської області. Коли їде відпочивати, частенько купує домашню горілку та харчі в місцевої жінки Катерини. У Крехаєві дачники провели газ. У сусідньому селі Євминка — побудували амбулаторію, відремонтували школу, відновлюють клуб.

Місцеві жителі Євминки мріють отримати по 2 га землі в приватну власність і вигідно продати киянам. Сотка коштує до $2 тис.

— У Євминці півтисячі дачних дворів, — розповідає сільський голова Ярослав Галагін, 60 років. — При тому, що постійних жителів — 750. Більшість корінних — пенсіонери. Молодь масово виїжджає до Києва. Від села до столиці 45 кілометрів. Зате дачників у нас із кожним роком більшає. Торік розширили межі села. Приєднали близько 8 гектарів поля. Виділили 30 ділянок. Дачники своїм коштом проклали газопровід. До нього підключилися й місцеві. Туди ж протягли лінію електропередач, зробили асфальт. Так само й зі сторони Крехаєва. Виділили 20 земельних ділянок, а люди набудували комунікацій на мільйон 750 тисяч гривень.

Євминка розташована на лівому березі Десни. Дачники, у яких городи виходять на луг і річку, копають ставки. Навесні до них запливає риба. У грибний сезон машини одна за одною їдуть у ліс. Улітку у вихідні до Києва майже щогодини курсують автобуси.

Сільський голова збирається у справах до райцентру. Каже, що його підвезе один із дачників. Під сільраду під"їжджає джип "Фольксваґен-Тауреґ".

— Це Сергій Вікторович, — знайомить Галагін із заступником директора столичної фірми "Зодча діадема". — Нова амбулаторія — його заслуга.

— Скидались усім миром, а я тільки організовував, — виправдовується Сергій Вікторович. — Через цю амбулаторію чотири рази викликали в прокуратуру. Звинувачували в корупції.

Корінна киянка 70-річна Євдокія Кривоборода живе у Євминці 15 років. Приїхала доглядати хворого на рак чоловіка й залишилася. Живе у відремонтованій столітній хаті, що залишилася від свекрів. У селі влаштувалася на роботу акушером. Навчилася вирощувати городину, розвела бджіл.

Жити в Києві дорого, все з базару. А в селі — своє

Молодший син, 40-річний Віталій, після розлучення живе з матір"ю. Чоловік залишив колишній дружині й синові квартиру в Білій Церкві. Працює інкасатором у столичному банку.

— У моїй київській квартирі живе племінниця. Іноді ночує син, — розповідає Євдокія Олексіївна. — Сама їжджу раз на тиждень. Помитися, скупитися. Жити в Києві дорого, все з базару. А в селі — своє. Учора гостювали сусіди — колишній банкір із дружиною. Попробували домашнього борщику, картоплі. Довольні були — не передать. Я їм із собою цибульки нарвала, бурячка.

На Чернігівщині в усіх селах, розташованих біля Дніпра та Десни, практично не залишилося порожніх хат. На 250 км від Києва викупили будинки під дачі жителі столиці.

Село Кам"янка Ріпкинського району раніше вважали неперспективним. Нині на вільне житло — черга. Ціни на нерухомість зросли в п"ять—десять разів. Виділили ділянки під забудову.

— На хуторі Скиток, за один кілометр від українсько-білоруського кордону, живуть три сім"ї пенсіонерів із Києва, — каже 69-річний Микола Порохницький, секретар Новояриловицької сільради, що в Ріпкинському районі. — Свої квартири здали в оренду. Поряд проходить міжнародна траса Санкт-Петербург—Київ. Тож проблем із транспортом немає. Хутірець серед лісу, поряд притока Дніпра — річка Сож.

Ріелтери вважають найбільш перспективним нині купувати ділянки в селах уздовж річки Снов.

— Річка чиста, вода містить йод, — говорить директор чернігівського агентства нерухомості "Капітал" Валентин Борисенко, 49 років. — У селищі Седнів Чернігівського району продають ділянки площею шість соток із добротним будинком та гаражем за 150 тисяч доларів. Ділянки виходять до річки. За 150 метрів від водойми — ціна вдвічі-утричі менша.

Зараз ви читаєте новину «Євдокія Кривоборода навчилася розводити бджіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути