Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2007 12:47

Еротична виставка відкрилася в Лондоні (ФОТО)
6

Грандіозна виставка еротики під назвою "Мистецтво і секс від античності до наших днів" відкрилася в лондонському центрі Барбікан. У експозиції представлено більше 300 робіт, виконаних як з давньоримського мармуру, так і на сучасних фото- і відеоносіях.

Вже на вході організатори виставки зустрічають відвідувачів 41-хвилинним відеороликом з фільму Енді Уорхола "Мінет", в якому показана міміка обличчя чоловіка під час орального сексу.

Хоча відвідати виставку можуть тільки ті, кому виповнилося 18 років, керівник галерей мистецтв в Барбікане Кейт Буш переконує, що порнографії в експозиції немає. За її словами, порнографія не здатна передати емоції і відчуття людини. "Це не порнографія, а якісне зібрання по історії мистецтва", - додала Буш.

З її слів, організатори виставки спеціально поставили віковий бар"єр, щоб бути відвертішими в підготовці експозиції, яка стала "найамбітнішим проектом зі всіх, які вони робили". Організатори обмовилися, що деякі експонати можуть шокувати і досвідченого глядача XXI століття.

На думку Буш, виставка розкриває особливий погляд художників всіх часів на секс і любовні відносини, як на сполучну ланку між людьми. "Це можливість поглянути на 2,5 тисячі років історії сексу очима найбільших художників", - пояснила Буш.

З якнайдавніших експонатів виставки звертає на себе увагу старогрецька кераміка, на якій зображені сцени злягання. "Ми хочемо, щоб Лондон найближчі три місяці думав тільки про секс", - заявила куратор виставки Марина Уолліс.


Еротику людського тіла "під збільшувальним склом" демонструють роботи американського фотографа Джефа Кунса, які за своїми розмірами не поступляться рекламним плакатам.

При цьому без теми садомазохізму і гомосексуалізму на виставці теж не обійшлося. Цьому присвячено 13 робіт американського фотографа Роберта Мепплторпа, які вперше представлені разом. У 1990 році деякі з цих робіт демонструвалися в США, що привело до судового процесу відносно організатора виставки, звинуваченого в розповсюдженні порнографії.

Проте, як визнала Марина Уолліс, більшість експонатів виставки вважаються непристойними і тому зазвичай запорошуються в музейних запасниках. На її думку, украй важливо спробувати визначити критерії, по яких тема ероса в мистецтві піддається цензурі.

Наприклад, в 1856 році антиквар Георг Вітт подарував Британському музею свою колекцію фалосів, що складається з 434 зображень сексуального характеру, які були виготовлені в Греції, Індії і інших країнах.

А вже через рік у Великобританії вперше був прийнятий закон про цензуру, по якому це фалічні збори скопом відправилися в сховище. З тих пір тільки вчені мужі під строгим контролем могли оглянути унікальну колекцію сексуальних іграшок старовини.

На виставці знайшлося місце і знахідкам з похоронених під багатометровим шаром попелу римських міст Геркуланум і Помпеї. Час і сила вулкана Везувій опинилися не владні над забороненим мистецтвом: і до цього дня знайдені в Італії фрескові зображення сексу, призначені для античних публічних будинків, здатні вгнати у фарбу при одному погляді на них.

Саме тому в 1819 році колекція була прихована від людських очей в спеціальному "Секретному кабінеті" музею Бурбонів в Неаполі. Але це тільки підігрівало інтерес європейців, і до 1824 року вже близько 300 французів, англійців і німців добивалися доступу в сховище.

Серед іншого можна побачити і інжирний листок, що прикриває статеві органи легендарного Давида. Інтимне зображення листа, заввишки 46 см, було скопійоване з копії знаменитої скульптури, виконаною рукою Мікеланджело. Елемент флори, здатний викликати відчуття сорому, був дарований королеві Вікторії в 1857 році великим герцогом Тоскани.

Виставка еротики в мистецтві за останні 2,5 тисячі років продовжиться до кінця січня 2008 року. Очікується, що її відвідають більше 50 тисяч глядачів. Експозиція зібрана зі всіх кінців світу, а деякі експонати ніколи раніше не показувалися у Великобританії, повідомляє AFP.

Зараз ви читаєте новину «Еротична виставка відкрилася в Лондоні (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути