субота, 03 березня 2007 15:59

Єлизавета ІІ у фільмі "Королева" живе краще за Білла Гейтса
6

В український кінопрокат з 1 березня вийшов фільм "Королева", який розповідає про британську монархію після загибелі принцеси Діани в автокатастрофі в серпні 1997 року.

Згідно з історією і фільмом після трагічної звістки про загибель принцеси Діани в паризькому тунелі королівський двір спочатку хотів зробити похорони сімейною справою, але був вимушений поступитися наполяганням Тоні Блера, що підвищить його рейтинг пізніше у Великій Британії, прислухатися до вимог народу і зробити траурний ритуал публічним. Головне рішення мала прийняти Королева Великої Британії Єлизавета ІІ.

Її роль зіграла 62-річна Хелен Міррен. Актриса отримала "Оскар" за кращу жіночу роль у 2006 році.

- Я вважаю монархію в наші дні абсолютно непотрібною. Британську класову систему я ненавиджу, а королівська сім"я - верхівка цієї системи і безперечний анахронізм. Хоча сьогодні ця система вже не та, що була в середині ХХ століття, - сказала Міррен.

Їй було непросто досягти "королевності" у ролі Єлизавети ІІ.

- У королеви - два голоси: один для офіційних мов, і ми його добре знаємо, інший - коли вона нормально розмовляє з близькими. Я розуміла, що, якщо просто взяти за приклад те, що ми чуємо по телевізору, то це буде пародією і катастрофою. Ми переглянули багато хронік, прочитали багато біографічних праць - я, як детектив, шукала ключ до її характеру. І звернула увагу на її звичку перед публікою триматися зі спокійною упевненістю. Але придивившись якось до рук уважніше, побачила, що палець трохи тремтить. Це жінка, на плечах якої лежить немислимий вантаж відповідальності, вона це відчуває кожну мить, - запевняє Хелен.

Грати роль Королеви, за словами актриси, це також страшний вантаж відповідальності.

- Доводиться без дозволу втручатися у приватне життя, і відчуваєш необхідність бути особливо чесною і правдивою. Для сцени похоронів Діани я багато раз переглянула документальні кадри цієї події і ретельно вивчила, як Королева виглядала, як була одягнена. А найулюбленіша сцена фільму - коли Єлизавета залишається одна і може дати волю своїм почуттям, може плакати. І тут раптом, як диво, з"являється олень. Думаю, це найкрасивіша сцена в картині, - сказала Хелен Міррен.

Про побут королівської сім"ї акторка розповідає як про палаци інопланетян: "Найбагатші люди як Білл Гейтс все одно так не живуть. Тому що вони можуть створити навколо себе той світ, який захочуть, а Королева - частина історичного і культурного ритуалу, сформованого століттями".

Дізнатися, які були взаємини між королевою і принцесою Діаною насправді, Міррен не вдалося.

- Цього ніхто не знає. Все, що мені вдалося з"ясувати: королева була до Діани добра і всіляко її підтримувала. Навіть після того, як шлюб принца Чарльза з Діаною виявився невдалим, потрібно було і цей кошмар повернути на користь країні, щоб в очах людей вони продовжували залишатися якщо не подружжям, то партнерами і друзями, членами королівської сім"ї. Тому що королівська сім"я повинна бути королівському, - сказала Міррен.

Діана Спенсер розлучилася з Чарльзом, сином Єлизавети ІІ, у 1996 році. Їхній шлюб протривав 15 років. Принцесі Уельскій складно було пристосуватися до зовнішньої замкнутості королівської сім"ї, відсутності емоцій та холодності. Діані було настільки складно побудувати свій власний світ у цій сім"ї, що невдовзі після важких пологів (21 червня 1982 року народився перший син - принц Вільям) вона впала в депресію. Не витримавши багатолітньої зради та чоловічого егоїзму Чарльза, вона спробувала помститися. У неї з"явилися коханці, принцеса намагалася знайти людину, якій могла б довірити всі свої почуття і страждання.

Проте її зраджували всі - коханці, лікарі, астрологи, подруги, секретарі, близькі і рідні. Навіть мати, яка розповіла пресі всі секрети дитинства і недоліки Леді Ді. Вона залишалася одна. Вірні їй були лише діти - два сина Вільям і Гарі (другий народився після первістка, 14 вересня 1984 року). Принцеса також активно займалася добродійною і миротворчою діяльністю, зокрема, була активістом руху за припинення виробництва протипіхотних мін і боротьби зі СНІДом. У Великій Британії завжди вважалася найпопулярнішим членом королівської сім"ї, її називали "королевою сердець" або "пані черв"яків".

Після того, як у ЗМІ з"явилася інформація про її зв"язок з коханцями, зокрема, із зіркою регбі Віллом Карлінгом у 1995 році, Єлизавета ІІ закликала принца Чарльза розлучитися із Діаною. Спадкоємець британського престолу виконав прохання матері. Діана погодилася.

За матеріалами: Российская газета, ВЕК , peoples.ru.

Зараз ви читаєте новину «Єлизавета ІІ у фільмі "Королева" живе краще за Білла Гейтса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути