понеділок, 17 вересня 2018 15:26

Екзархи патріарха Варфоломія розповіли, чому приїхали до України

Екзархи патріарха Варфоломія розповіли, чому приїхали до України
7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій І призначив у Київ двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії Українській Церкві. Фото:nv.ua

Екзархи Вселенського патріарха Варфоломія у Києві архієпископ Даниїл Памфілійський і єпископ Іларіон Едмонтонський прокоментували мету своєї місії в Україні.

Під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Києві екзархи заявили, що приїхали до України, щоб продовжити працю над вже вирішеним питанням.

"Ми приїхали з надзвичайною місією для того, щоб продовжити працю над уже вирішеним питанням, що початок процесу надання автокефалії українській церкві вже розпочався. Ми перебуваємо на фінішній прямій, яка буде йти до фінішної лінії", - заявив архієпископ Даниїл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9-11 жовтня маємо отримати томос - Філарет

Екзархи додали, що приїхали не для того, щоб розділити українське православ'я, а навпаки, щоб принести бажане єднання в Українській православній церкві, і готові працювати для цього як з УПЦ КП та УАПЦ, так і з УПЦ МП. Також константинопольські легати передали Порошенку послання патріарха Варфоломія.

14 вересня РПЦ заявила, що припиняє участь у структурах під верховенством Константинопольського патріархату і припиняє згадувати Вселенського патріарха Варфоломія під час богослужінь на тлі підготовки Фанаром автокефалії Української церкви.

7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій І призначив до Києва 2 екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії Українській Церкві. Особистими представниками патріарха призначені архієпископ Даниїл Памфілійський із США і єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади.
Єпископ Константинопольської православної церкви, митрополит Галльський Еммануїл заявив, що призначені до Києва екзархи допоможуть прокласти шлях до автокефалії.

За словами Еммануїла, Константинопольский патріархат, як материнська церква, після глибокого аналізу питання вирішив надати автокефалію Українській православній церкві, і додав, що митрополит Київський канонічно підпорядковувався Вселенському патріарху.
РПЦ висловила різкий протест у зв'язку з призначенням константинопольських екзархів, назвавши це "вторгненням на свою канонічну територію" та пригрозила розривом євхаристичного спілкування.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет очікує створення єдиної помісної церкви в Україні до кінця 2018-го.
В УПЦ МП вже заявили, що не визнають новостворену Українську православну церкву після дарування їй томосу від Вселенського патріарха.
Відповідаючи на погрози РПЦ розірвати відносини з Фанаром, представник Константинопольского патріархату, архієпископ Тельміський Йов заявив, що припиняти євхаристичне спілкування потрібно через поважні, догматичні причини, а не через примхи Москви.
Також він додав, що Фанар ніколи не давав томосу про автокефалію Московській церкві.

Крім того, Вселенський патріархат опублікував оригінали документів Собору УПЦ 1991-го на підтримку автокефалії. В анотації до публікації зазначено, що документ опублікований на тлі заяв, що нібито українські ієрархи (УПЦ МП - Ред.) ніколи не хотіли автокефалії.

Руська православна церква втратить статус найбільшої у світі, вважає патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет. Київський патріарх сказав, що готовий прийняти всіх архієреїв УПЦ МП до нової помісної церкви.

Зараз ви читаєте новину «Екзархи патріарха Варфоломія розповіли, чому приїхали до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути