середа, 10 березня 2010 11:00

Експерти Time знайшли причини провалу "Аватара" на "Оскарі"

Експерти Time знайшли причини провалу "Аватара" на "Оскарі"

На минулій церемонії "Оскар" один з найбільш касових фільмів в історії кіно "Аватар" поступився малобюджетній картині "Повелитель бурі" режисера Кетрін Бігелоу - колишньої дружини Джеймса Кемерона.

На питання, чому "Аватар" залишився без головних нагород церемонії, експерти британської Time знайшли відразу чотири відповіді.

Відзначимо, що фільм про іракську війну "Повелитель бурі" отримав шість "Оскарів", серед них - нагороди за кращий фільм, кращий сценарій та кращу режисуру. Між тим, фантастична стрічка "Аватар", номінована на 9 нагород, у результаті отримала тільки три "Оскара": кращому операторові, кращому художникові-постановникові, а також за найбільш вражаючі спецефекти.

1. Вік

На думку авторів статті в Time, одна з причин провалу "Аватару" полягає в похилому віці багатьох кіноакадеміків, які вважають за краще дивитися фільми на дисках вдома. Багато хто з критиків просто не зміг оцінити візуальні переваги 3D фільму на широкоформатному екрані в кінотеатрі, як це зробили мільйони людей по всьому світу.

2. Масштаб

Ще жодна фантастична картина в історії "Оскару" не перемагала в номінації "Кращий фільм". Крім того, останнім часом кіноакадеміки віддають перевагу невеликим драмам з ясним соціальним посилом. І хоча в "Аватарі" є і тема екології, і потужне пацифістське гасло, критики оцінили дітище Джеймса Кемерона лише як звичайне великобюджетне жанрове кіно.

3. Критики-ретрогради

Провал "Аватара" - ще один доказ того, що багато членів Кіноакадемії просто не здатні оцінити новаторство режисерів, вважає Time. Наприклад, в 1942 році вони залишили без нагород фільм "Громадянин Кейн" Орсона Уеллса, в якому використовувалися абсолютно незвичайні для свого часу флешбеки і прийоми використання камери і освітлення. Сьогодні цей фільм входить майже в кожен список найвеличніших стрічок в історії кінематографа. Як і в 1942 році, академіки не змогли оцінити нові методи кінозйомки і використання 3D, а також все те, що забезпечило "Аватару" рекордні касові збори.

4. Особисті рахунки

Четверта причина невдачі - особисті пристрасті кіноакадеміків, стверджує видання. Подейкують, що в Голлівуді просто неполюбляють найуспішнішого режисера в світовому кінематографі. Деякі кіноакадеміки вважають, що людина, котра заробила тільки на одному своєму фільмі $2,5 млрд, може обійтися і без "Оскара".

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Експерти Time знайшли причини провалу "Аватара" на "Оскарі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути