понеділок, 18 червня 2018 18:27

Експерт розповів про помилку Нафтогазу в Стокгольмському арбітражі

Експерт розповів про помилку Нафтогазу в Стокгольмському арбітражі
Корольчук: "Стокгольмський процес давно став полем політичного конфлікту країн". Фото: www.unn.com.ua

Заява Нафтогазу, що апеляційний суд не може зупинити виконання рішення арбітражу, - це неправда. Газпром мав право подати апеляцію. Власне, це він і зробив. Суд її розглянув, проаналізував докази і дійшов висновку, що було порушення і варто призупинити дію рішення.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Юрій Корольчук.

"Газпром стверджує, що українська сторона втручалася в судовий процес. Ніби тиснули на арбітрів. Якщо це доведуть, буде удар по репутації не тільки Нафтогазу, а й України", - говорить він.

Експерт вважає, що теоретично Нафтогаз міг піти на такий крок.

"Рішення Стокгольмського арбітражу викликає багато питань. Перше судове рішення щодо контракту купівлі-продажу з умовою "бери або плати" прийняли не на користь України. Нафтогаз мав заплатити російському монополісту два мільярди доларів. Потім суд його відмінив. А в договорі про транзит газу арбітраж знову вводить цю умову у вигляді "качай або плати". Яка логіка скасовувати, а потім знову вводити положення?" - наголосив Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз подав апеляцію для відновлення арешту активів Газпрому

Він переконаний, що українська сторона припустилася помилки, коли почала арештовувати майно Газпрому до повного завершення судового процесу.

"В юриспруденції арештовувати майно є сенс тільки тоді, коли компанія збанкрутувала, не має грошей і уникає виплат. Газпром гроші на рахунках має. Їх там кури не клюють. Тому реально арештовувати їхнє майно жоден європейський суд не буде. Максимум опишуть. Відповідачем позову є Газпром, тому виплачувати цю суму за рахунок дочірніх компаній не можна", - розповів експерт.

В апеляційному суді Нафтогаз не надасть ніяких нових аргументів. Вони просто повернуться до доказів, які були під час розгляду справи в арбітражі.

"Стокгольмський процес давно став полем політичного конфлікту країн. Нафтогазу варто було позиватися в суд, аби показати Газпрому, що ми налаштовані серйозно. Потім вже домовлятися в позасудовому форматі. До цього арбітраж сторони і стимулює. Можна було залучити європейського партнера як посередника. А зараз час втрачений. Доведеться слідувати логіці судового процесу.

До того ж Газпром планує подати ще один позов - про розрив контракту з Нафтогазом. Це може перевернути ситуацію і процес затягнеться ще мінімум на два роки. Що явно нам не на руку", - вважає Корольчук.

Апеляційний суд Швеції призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між Газпромом і Нафтогазом в рамках контракту на транзит газу.

У Газпромі повідомили, що рішення суду позбавляє НАК "Нафтогаз" підстав для спроб арешту активів російської компанії за кордоном. Цю обставину використає Газпром при оскарженні дій судових приставів у Швейцарії та Нідерландах.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про помилку Нафтогазу в Стокгольмському арбітражі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути