четвер, 17 травня 2018 20:23

Експерт розповів, як заробітчани підтримують українську економіку

Експерт розповів, як заробітчани підтримують українську економіку
Олександр Охріменко: Якщо реально не запустити сільське господарство й промисловість, показники будуть падати. Фото: "Вголос"

Оптова і роздрібна торгівля в країні зросла на 7-8 відсотків. Саме це спричинило загальний зріст економіки на 0,9 відсотків.

Розповів в коментарі для Gazeta.ua економічний експерт Олександр Охріменко.

"Якщо раніше зростання не було взагалі, то теперішні показники - це вже добре. Відбувається воно за рахунок заробітчан. Вони перераховують багато грошей в Україну. Покращилися купівельні настрої українців. Бо гроші надходять з-закордону від заробітчан. Це заслуга не уряду. А промисловість виросла лише на 2,7. Сільське господарство взагалі впало на півтора проценти", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Роттердам+" убезпечує Україну від зростання ціни на вугілля – експерт

Щоб економіка повернулась хоча б до рівня 2013 року, зростання має бути не менше 5 відсотків, вважає експерт.

"Але це дуже складно. За теперішніх темпів лише у 2023-му досягнемо рівня 2013-го. Тобто нас відкине на десять років назад. Люди не помічають такого зростання. Суттєвого покращення воно не несе. У нас є Угода про асоціацію з Євросоюзом і зона вільної торгівлі. Треба впровадити її в життя. Влада цим не займається. Займається демагогією та популізмом. Довго так тривати не може. Якщо реально не запустити сільське господарство й промисловість, показники будуть падати", - додає Олександр Охріменко.

Економіка України зростає 9 кварталів поспіль. У перший тримісячний період цьогоріч підвищилася порівняно з аналогічним минулого року на 3,1%. Якщо порівнювати з 4 кварталом 2017-го - на 0,9%, стверджує Державна служба статистики.

У зовнішній торгівлі теж зберігається позитивна динаміка. У 1 кварталі 2018-го експорт товарів та послуг зріс на 9,1% - до $13,6 млрд. Імпорт піднявся на 11,3% - до $13,7 млрд. Євросоюз залишається ключовим ринком. Експорт до ЄС в 1 кварталі склав $5,7 млрд. За цей період експорт перевищив імпорт на $27,5 млн. За кордон продаємо переважно товари машинобудування, хімічної й легкої промисловості й деревину.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як заробітчани підтримують українську економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути