вівторок, 10 квітня 2018 20:23

Експерт розповів чого чекати він нового угорського парламенту

Експерт розповів чого чекати він нового угорського парламенту
"Фідес" перемагали на парламентських виборах у 1998 році. Віктор Орбан тоді сформував правоцентристський уряд. У віці 35 років він став наймолодшим прем'єр-міністром в сучасній Угорщині. Керував країною до 2002-го. У 2010-му "Фідес" знову упевнено переміг, а Віктор Орбан знову став прем'єр-міністром Угорщини. Фото: Антикор

Причина перемоги консервативної партії "Фідес" не в особистості Віктора Орбана. Набагато більшу роль відіграють тези, які виголошує він і його партія.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів політолог Петро Олещук.

"Люди підтримують консервативний напрямок, бо вбачають в ньому захист своїх національних інтересів. Перед початком виборів партія влаштувала ряд масштабних медіа-акцій. Метою було залякування людей європейськими проблемами. В першу чергу апелювали до можливої навали біженців. Ця політика подіяла. Очевидно, в Угорщині є запит на правоцентристських політиків. Такі тенденції поширені не тільки на території цієї держави. Та ж сама Польща демонструє євроскептичні настрої. Основа масштабної підтримки Орбана — це послідовна політика протистояння європейській бюрократії. Це сприймають як захист національних інтересів. Суспільство налякане терактами, які відбуваються на території Європи", - пояснив він.

На думку експерта, перемога консерваторів - це виклик для України:
"Наші стосунки з Угорщиною все ще натягнуті. Хоч ситуація з Законом про освіту затихла (Угорщина звинувачує Україну, що мовна стаття українського Закону "Про освіту" обмежує права її національних меншин. Навчання в старших класах має бути українською мовою. Мова меншин вивчатиметься як факультатив. - Gazeta.ua). Але дружніми і партнерськими їх назвати не можна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилася реакція МЗС на погрози Угорщини

Петро Олещук вважає, що ми маємо поводити себе прагматично.

"Можемо кооперуватися з іншими країнами, які мають такі самі проблеми з Угорщиною. Це Словаччина й Румунія. Треба узгоджувати політику з ними. Київ не буде вступати у відкриту конфронтацію. Угорщина - навпаки. Там неодноразово казали, що планують блокувати Євроінтеграцію України, вступ і співпрацю з НАТО. Адже будь-які спірні питання в НАТО вирішуються консенсусом.
Агресивна політика Угорщини щодо України створює видимість сильної влади в очах населення. Це додає електоральних відсотків. Ми не повинні йти на поступки й шкодити національним інтересам. Треба шукати альтернативні механізми тиску", - додає експерт.

Партія угорського прем'єра Віктора Орбана "Фідес" перемогла у виборах. Вона матиме контроль над двома третинами голосів у парламенті. Найімовірніше - це 133 мандати, мінімальну кількість голосів для зміни конституції країни.
На другому місці ультраправий "Йоббік" - 19,5%, за нею - Угорська соціалістична партія з результатом 12,35%.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів чого чекати він нового угорського парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути