середа, 26 вересня 2018 11:20

Екологи допоможуть перейти до економіки замкненого циклу

Екологи допоможуть перейти до економіки замкненого циклу
керівник напряму "Харчова промисловість" Американської торговельної палати Юлія Стельмах

Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати та ГО "Живу в гармонії" звернулися до Кабінету Міністрів України та профільного комітету Верховної Ради з резолюцією, написаною за результатами нещодавнього міжнародного форуму "Екологія. Виклики. Інноваційні рішення". "Для вирішення нагальних питань зі збереження та охорони навколишньої середовища" вони просять включити до відповідних робочих груп науковців, експертів, представників громадських організацій, які брали участь у форумі.

У резолюції сказано, що для досягнення цілей сталого розвитку, збереження та збагачення навколишнього середовища потрібно розробити та впровадити комплекс заходів, спрямованих на підвищення ефективності та результативності співпраці між державними, територіальними та приватними структурами.

Також зазначена необхідність забезпечити реалізацію схваленої урядом Нацстратегії управління відходами в Україні до 2030 року, що базується на принципах дотримання ієрархії поводження з відходами, переходу до економіки замкненого циклу, запровадження розширеної відповідальності виробника (РВВ), тощо.

Як зазначила керівник напряму "Харчова промисловість" Американської торговельної палати Юлія Стельмах, впровадження в Україні системи РВВ стане основним кроком переходу до економіки замкненого циклу.

"Одним із ключових пунктів Нацстратегії управління відходами є ієрархія поводження з відходами. Вона передбачає, у першу чергу, запобігання утворенню відходів. Далі – їх переробку та повторне використання. І у останню чергу – захоронення або спалювання. Тобто, перед тим, як щось викинути на звалище, ми повинні відсортувати ресурсоцінні відходи", – нагадала вона.

"РВВ передбачає, що виробники несуть відповідальність за повний життєвий цикл товарної упаковки – від просвітницької кампанії зі споживачами, як поводитися з упаковкою, до налагодження системи вивезення відходів на подальшу переробку", – пояснила Юлія Стельмах.

"Механізм налагодження зв'язку між представниками бізнесу та місцевим самоврядуванням у поводженні з відходами вже є: наразі діє пілотний проект у місті Вишгород, де декілька компаній-виробників упаковки проводять просвітницьку кампанію щодо роздільного збирання відходів, встановили контейнери для роздільного збирання, налагодили вивезення відсортованих відходів на переробку. Це скло, ПЕТ та інша упаковка. До кінця року буде зібрано близько 25% усіх відходів упаковки, які утворюються у Вишгороді. Це 290 тонн", – додала представник Американської торговельної палати.

Зараз ви читаєте новину «Екологи допоможуть перейти до економіки замкненого циклу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути