понеділок, 09 червня 2008 17:07

Джордж Буш здійснює прощальний офіційний візит до Європи

Джордж Буш вирушив у прощальну подорож Європою, яка розрахована на вісім днів і охопить Словенію, Німеччину, Італію, Францію і Великобританію. 43-й президент США відвідає також Ватикан, де його прийме Папа Римський Бенедикт XVI, з яким Буш познайомився 2005 року на похоронах Іоанна Павла II.

На думку бостонського професора міжнародних відносин Уїльяма Кейлора, турне Буша матиме, очевидно, "суто церемоніальний характер".

Поїздки будь-якого американського президента за кордон не обходяться без демонстрацій протесту. Чекають їх і цього разу, але передбачають, що вони будуть значно меншими, ніж у минулому. Як зазначає в недільній Washington Post британський журналіст Джеймс Форсайт, якщо в листопаді 2003 року Буша зустрічали в Лондоні понад 100 тисяч демонстрантів, то зараз "їх, напевно, буде ближче до 100, ніж до 100 тисяч".

Як повідомляють американські кореспонденти з європейських столиць, там більше цікавляться майбутнім американським президентом, ніж нинішнім, і вболівають за Барака Обаму, а не за Джона Маккейна.

Реджінальд Дейл з вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень зазначає, що європейці покладають на наступного президента США великі надії, і попереджає, що вони, можливо, будуть розчаровані, оскільки "Америка, як і раніше, переслідуватиме свої власні інтереси, а її корінні інтереси можуть змінитися не так вже сильно".

Наприклад, як і Буш, Обама і Маккейн хочуть, щоб європейці послали до Афганістану більше військ і збільшили свої військові витрати.

Маккейн має дуже жорстку позицію стосовно Ірану. Обама спочатку заявляв, що готовий зустрітися з Махмудом Ахмадінежадом без усяких попередніх умов, але зараз дав зворотний хід.

Він, як і раніше, сповідує дипломатичне вирішення проблеми іранської ядерної зброї, але заявив днями членам проїзральського лобі, що не виключає і застосування військової сили "для захисту нашої безпеки і безпеки нашого союзника Ізраїлю".

Джордж Буш, зустрічаючись 5 червня в Білому домі з главою ізраїльського уряду Ехудом Ольмертом, теж говорив про іранську ядерну загрозу.

ЗМІ навіть прогнозували, що прем"єр Ізраїлю звернеться до президента США із закликом почати військові дії проти Ірану, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Джордж Буш здійснює прощальний офіційний візит до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути