вівторок, 18 січня 2011 16:19

Друзів обирають на генетичному рівні - учені

Друзів обирають на генетичному рівні - учені

Американські вчені встановили, що гени можуть відігравати певну роль у дружніх відносинах.

Матеріалом для дослідження послужили дані з шести генів, отримані приблизно від п'яти тисяч людей. У кожному гені вчених цікавило одне - однонуклеотидний поліморфізм (single-nucleotide polymorphism, SNP) - мінімальна варіація послідовності ДНК.

Після того як автори врахували ефекти генетичної схожості, які дають стать, вік, расову приналежність і спільне походження, виявилася цікава закономірність: у людей, що перебувають в дружніх стосункахх, частіше трапляється один і той же SNP в гені дофаминового D2-рецептора DRD2 і різні варіанти гена CYP2A6.

Точні функції цих генів поки не визначені, але DRD2 може впливати на розвиток алкоголізму, а CYP2A6 пов'язаний з "відкритістю" людини, її прагненням до нових ідей і вражень.

Генетична сумісність може бути вигідна з еволюційного погляду. Приміром, "загальний" рівень захищеності людей з підвищеною стійкістю до бактеріальних інфекцій, які проводять час разом, стає ще більш високою, оскільки бактерії просто не знаходять уразливого організму. З іншого боку, друзями часто стають люди зі схожими поглядами і загальними інтересами, а поведінка людини визначається великою кількістю генів; колег авторів дивує те, що відмінності були виявлені на нижчому рівні - рівні окремих SNP.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Друзів обирають на генетичному рівні - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути