Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 20:23

Дотації перекачують держкошти у великі компанії, а ті діляться з владою - експерт

Дотації перекачують держкошти у великі компанії, а ті діляться з владою - експерт
Власник агрохолдингу — Юрій Косюк має 66 % акцій, тож його прибуток становить 53 мільйони доларів або 1,4 мільярди гривень. Фото: Інформатор

На сьогодні ті два мільярди гривень, які виділяються нібито на дотації для аграрного сектору розподіляються максимально несправедливо.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"Майже всю суму в два мільярди гривень отримували дві аграрні компаній "Миронівський хлібопродукт"—51 відсоток і Комплекс "Агромарс" —15. Нещасні залишки в 300 мільйонів для всіх інших агрогосподарств нашої країни — це просто смішно", - говорить він.

За словами експерта, ця стаття дотацій на аграрний сектор виглядає як перекачування коштів з державного бюджету до крупних компаній.

"Звичайно це не може відбуватися без закулісного погодження і перших, і других. Наша країна все ще знаходиться на тому етапі, коли особисті зв'язки і вигода переважають об'єктивні інтереси для держави. Це злочинна домовленість між владою і великим бізнесом, яка має всі ознаки прямої корупції. Юрій Косюк — бізнес-партнер Петра Порошенка, він працював в адміністрації президента певний час. Тому нічого дивного, що державні кошти розподіляються на його користь. Це сумно і неправильно, але не дивно. Це так звана табличка ділення. Ті, хто отримують такі величезні суми, діляться з тими, хто приймає рішення, найвищим керівництвом країни. Саме тому і була придумана ця стаття держбюджету. Це бізнес-план. Але в обороті в ньому наші гроші", - пояснив Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аграрії готують акції протесту через несправедливий розподіл держдотацій - ЗМІ

Він вважає, що це несправедливо по відношенню до представників середнього і малого бізнесу:

"Вони реально потребують допомоги від держави. Натомість отримують тільки крихти.
Треба обмежити максимальну суму, яку може отримувати одна компанія. В цьому році так наче зробили. А потім перекинули дотаційні кошти на іншу статтю бюджету. Від цього нічого не зміниться. Великі агрохолдинги так і будуть перетягувати на себе більшу частину дотацій".

"Все залежить від первинної мотивації. Якщо хочеш реально покращити аграрний сектор, то розуміння об'єктивного розподілу приходить саме собою. Якщо ж мета — це профінансувати компанію друга, ще й собі щось від того отримати, то стаття в бюджеті знайдеться, - додав експерт.

Агроіндустріальних холдинг "Миронівський Хлібопродукт" (МХП) виплатить акціонерам близько 80 мільйонів доларів проміжних дивідендів за 2018 рік, що дорівнює двом мільярдам гривень. У 2017 та 2016 роках компанія виплатила своїм акціонерам стільки ж. Усі ці кошти переказані в Люксембург. З них сплачено в бюджет Люксембургу 15% податку.
Минулого року МХП отримав 1,4 мільярда гривень дотацій, що складає більше половини всієї суми, яку держава виділили на підтримку агрономічного сектору.
"Миронівський Хлібопродукт" є найбільшим виробником курятини в Україні під брендом "Наша ряба". Власник агрохолдингу — Юрій Косюк . Він колишній заступник голови Адміністрації президента та радник Петра Порошенка. У 2017 році МХП переказав до держбюджету році 4,2 мільярди, але загальні виплати від держави для "Наша ряба" за цей рік становили 4,7 мільярдів.

Зараз ви читаєте новину «Дотації перекачують держкошти у великі компанії, а ті діляться з владою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути