Ексклюзиви
понеділок, 12 березня 2018 12:11

Аграрії готують акції протесту через несправедливий розподіл держдотацій - ЗМІ

Аграрії готують акції протесту через несправедливий розподіл держдотацій - ЗМІ
Свинарство і молочне тваринництво можуть не отримати доступ до державних дотацій 2018 року. Фото: agropolit.com

Аграрні профільні асоціації готуються до судових позовів і акцій протесту біля будівлі Кабінету міністрів через несправедливий розподіл державних дотацій. На підтримку тваринництва держава виділила цього року 4 млрд грн дотацій. Однак, як і торік, свинарство і молочне тваринництво ризикують знову не отримати доступ до грошей. За прогнозами експертів, дотаційний успіх знову очікує головних птахівників країни, пише журнал "Фокус".

Минулого року саме виробники курятини отримали 50% виділених дотацій - майже 2 млрд грн. При цьому найбільшу підтримку в розмірі 1,4 млрд грн надали компанії "Миронівський хлібопродукт", що належить Юрію Косюку.

Аграрні профільні асоціації скаржаться, що Державна програма підтримки АПК торік "не врахувала" потреб малих та середніх підприємств галузі, а точніше створювалася під конкретного гіганта і монополіста агросектора. Відповідати прописаним умовам і вимогам, найімовірніше, зможуть тільки великі холдинги. "Навіщо нам програми, якими ми не можемо користуватися? Навіщо нам програми, під які Юрій Косюк бере гроші? Ми до них дістатися не можемо! Я впевнений, що є об'єкти, які підготовили на здачу 2018 року, і ці гроші підуть тим хлопцям, які й так не бідні", - вигукує керівник невеликої агрокомпанії "Робімакс-Агро" Алім Міщук.

У новій програмі розподілу дотацій на 2018 рік заклали такі ж ризики. Уряд визначив три топ-напрямки державної підтримки. Планували, що істотна частка (2,5 млрд грн) передбачена для будівництва тваринницьких комплексів, 500 млн грн виділять у формі спеціальної бюджетної дотації на утримання корів, ще 700 млн грн - приватним домогосподарствам на вирощування молодняка великої рогатої худоби. Але через три тижні, після публікації тексту програми на сайті Кабміну, раптово стало відомо, що державна підтримка будівництва передбачена ще й для птахівничої галузі. Велика частина експертів, опитаних журналом "Фокус", вважають, що ознаки корупції в програмі розподілу держдотацій видно неозброєним оком.

"На компенсацію витрат на будівництво планується 1,2 млрд грн з 4 млрд, виділених на тваринництво, при цьому ліміт становить 500 млн на один об'єкт. Таким чином, дві компанії можуть вибрати практично весь ліміт. До того ж немає ніякої гарантії, що ці дві компанії не будуть частиною одного великого курячого холдингу. Ризик того, що гроші платників податків попрямують на збагачення багатих, а не на підтримку дрібних і середніх виробників, великий", - говорить директор програми "Інфраструктура" Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер.

Зараз ви читаєте новину «Аграрії готують акції протесту через несправедливий розподіл держдотацій - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути