Ексклюзиви
пʼятниця, 05 жовтня 2018 10:25

Дослідили, як українці ставляться до росіян

Дослідили, як українці ставляться до росіян
Українці найменше симпатизують африканцям, арабам, та ромам. Фото: http://vnz.org.ua

Найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні до українців, білорусів і росіян, найвищий – до китайців, африканців, арабів та особливо – до ромів.

Про це свідчать результати соцопитування Київського міжнародного інституту соціології. Соціологи досліджували ставлення українців до деяких етнічних груп за шкалою Еморі Богардуса. За нею респонденти мали відповісти, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками кожної з груп. Це називається соціальною дистанцією: мінімальна 1 – згоден допустити як члена родини, максимальна 7 – не пускав би в Україну.

Найменша соціальна дистанція до україномовних і до російськомовних українців (індекс 2,2 і 2,8 відповідно). Більшість опитаних готові допустити представників цих груп як членів своєї родини і близьких друзів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За сон на роботі платитимуть гроші

На другому місці – білоруси (3,3), далі з деяким відривом – росіяни (3,8) і поляки (4,1). Потім йдуть кримські татари, канадці, євреї, німці та американці з приблизно однаковою соціальною дистанцією 4,4-4,5.

Завершують ієрархію соціальних дистанцій китайці (5,3), африканці (5,4) араби (5,5). На останньому місці роми (5,7).

Також відзначається, що ставлення до росіян є поляризованим: 40% опитаних готові допустити росіян як членів своєї родини та близьких друзів. А 42% не хотіли б, щоб вони були жителями України і готові їх допустити тільки як гостей України чи взагалі б не пускали в Україну.

Соціологи припускають, що в першому випадку респонденти мали на увазі росіян – жителів України, а у другому – громадян Росії.

В Україні зростає кількість громадян, які вважають безвізовий режим з ЄС важливим.

Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології дослідили, як українці ставляться до безвізу.

Згідно з ними, "безвіз" у червні 2017-го вважали важливим 39% опитаних, у жовтні - 42%, у грудні - 46%. У серпні цього року так вважали вже 48% респондентів. Регіонально угода важливіша для жителів західних регіонів країни - 74%, ніж для жителів центру України - 48%, півдня - 29% та сходу -33%.

Зараз ви читаєте новину «Дослідили, як українці ставляться до росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути