Ексклюзиви
неділя, 25 серпня 2013 01:19

"Доля" знайшла чергові останки жертв репресій
6

Фото: Фото: gazeta.ua

На Дрогобиччині розкопали рештки жертв політичних репресій, яких убили енкаведисти у червні 1941-го. В урочищі Тептюж, що на території Модрицької сільської ради, комунальники підприємства "Доля" відкопали рештки цивільних мешканців, яких під час наступу німецько-фашистських військ жорстоко повбивали втікачі-енкаведисти.

"Доля" - це комунальне підприємство Львівської обласної ради, яке займається пошуком поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій. У розкопі розміром 10х6 метрів вони знайшли 23 останки людських тіл, які покладені у 6-ти двійних і в одинарних трунах.

"Останки дуже погано збереглися через те, що були засипані вапном. Від цього кістки стали надто крихкими, -  розповідає історик, заступник директора "Долі" Ярослав Онищук. - Це невійськове поховання. Останки належать пересічним громадянам. Бо знайдене звичайне взуття - чоботи, черевики і навіть калоші, вони добре збереглися. Віднайдено також і рештки цивільного одягу."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Близнята Ладижина урочисто пройшлися містом

Науковець припускає, що останки належать людям, які були арештантами Дрогобицької тюрми й у червні 1941 року. Коли почався наступ німецько-фашистських військ, їх було вивезено й холоднокровно вбито. Можливо, в'язнів повбивали ще в тюрмі, а тіла вивезли в урочище і засипали вапном. В усіх із віднайдених останків розтрощені черепи, поламані щелепи, вибиті зуби. Очевидно цих людей били в голову прикладами гвинтівок або іншими тупими предметами.

"Про поховання пам'ятали старожили навколишніх сіл, - розповідає член експедиції Богдан Лазорак. - Тільки у 1991 році, з розпадом СРСР, активісти місцевої парафіяльної громади організували панахиду за безвинно убитими та поставили залізного хреста на могилі. Переказують, що у липні 1941 року дівчина-підліток із родини Веселих пасла худобу в урочищі Тептюж і випадково натрапила на людські тіла. Вони лежали поміж фундаментами зруйнованої нафтовидобувної споруди і були прикриті ліщиною. Під наглядом німецьких військових було проведено упізнання загиблих. Та, очевидно, нікого із покійних громада не упізнала. Усіх їх було захоронено  в урочищі, а не на сільському цвинтарі. Інформацію про похорони було опубліковано в тодішній газеті "Вільне слово".

Зараз ви читаєте новину «"Доля" знайшла чергові останки жертв репресій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути