Ексклюзиви
четвер, 15 лютого 2024 20:55

Дно Каховського водосховища перетворюється на ліс - відео

Дно Каховського водосховища перетворюється на ліс - відео
Вигляд колишнього водосховища у вересні минулого року. Фото: suspilne.media

Еколог Вадим Манюк розповів, що відбувається на дні колишнього Каховського водосховища після підриву російськими окупантами Каховської гідроелектростанції.

Після підриву росіянами дамби ГЕС влітку 2023 року вода зійшла, відкривши історичну місцевість Великий Луг. Про це повідомили "Суспільне".

"Фактично вся акваторія колишнього водосховища, а нині це осушене дно, це сіра зона, вона вся недоступна для дослідження абсолютно. Останні спостереження, які робили у листопаді і на початку грудня, свідчили, що дерева, які там виросли, молоді дерева першого року, їхні бруньки сформувалися. Взимку у них є зимова кора, тобто ці дерева перезимують, і весною дадуть хорошу нову парость, нові пагони, і будуть далі розвиватися", - розповів еколог.

У весняний сезон на території водосховища слід очікувати пишну рослинність, зі слів фахівця.

Тож, швидше за все, буде масове прибуття нових птахів, які залишаться на гніздівлі.

Науковець говорить: великої повені навесні очікувати не варто.

Для екосистеми плавнів і площі осушеного водосховища це не надто добре, проте, каже Вадим Манюк, не критично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни вкрали в українців 20 років

Щодо видового складу флори, то, за словами науковця, це типовий набір для плавнів Дніпра - те, що було у природі до створення водосховища.

"Крім цього там є приблизно пів сотні різних трав'янистих рослин плавневих - чагарники, декілька інших видів дерев, які також дали свою парость у перший рік. В основному, що важливо, що це аборигенні види дерев і трав, які зараз масово опановують територію", - розповів еколог.

Також минулого року дослідники зафіксували на мілинах і косах багато птахів.

"Це типові види для водно-болотних екосистем. Чаплі різних видів, мартини, крячки, кулики, баклани. Разом із птахами туди прийдуть і ссавці. Вони вже зараз там є, але є надія, що вони розмножуватимуться, їх стане більше. Мова йде про такі види, як заєць, лисиця, кабан, видра", - сказав науковець.

Стосовно ґрунтів, то, як розповів еколог, через масову загибель молючків їхні мушлі нині укривають дно суцільним шаром. Але в інших місцях є справжній мул. У суху погоду він розтріскується, утворюється кірка. Є також піщаний ґрунт - там, де була швидка течія.

"Усі ці три типи дадуть початок різним екосистемам. Десь будуть болота, десь - ліси, десь, можливо, лучні екосистеми якісь, чи водно-болотяні", - сказав Вадим Манюк.

Якщо залишити плавні на саморозвиток, то через 10-20 років там будуть достатньо повноцінні та різноманітні екосистеми: листяні ліси, луки, водойми різних типів, піщані мілини. Справжні хащі, де вируватиме життя, розповів еколог.

6 червня 2023 року російські окупаційні війська підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. На станції зруйнували машинну залу, ГЕС відновленню не підлягає.

Окупанти підірвали ГЕС вибухівкою, повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Росіяни скоїли злочин екоциду, найбільший за десятиліття у Європі, сказав президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Дно Каховського водосховища перетворюється на ліс - відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути