Ексклюзиви
субота, 05 листопада 2022 07:56

Дмитрівська поминальна субота ‒ традиції, молитва та картинки
7

Дмитрівська батьківська поминальна субота цього року припадає на 5 листопада.

Це один із днів, коли прийнято вшановувати пам'ять померлих родичів та молитися за їхні душі. Склалися специфічні церковні традиції поминання покійних, пише Gazeta.ua.

"Дмитрівською" цю поминальну суботу називають через те, що вона найближча до свята Дмитра Солунського, що припадає на 8 листопада. Вшановувати пам'ять померлих цього дня почали ще з XIV ст. Але тоді йшлося переважно про загиблих воїнів. З часом Дмитрівська батьківська субота стала загальним днем поминання.

Цього дня у храмах відправляють заупокійну літургію. Потім люди йдуть на кладовища на могили покійних родичів. Традиційно до церкви несуть три хлібини і страви, які любили покійні.

Тепер, у час ґаджетів, можна нагадати знайомим, друзям та родичам про поминальну суботу, відправивши на телефон картинку з короткою молитвою.

Картинки, які можна відправляти у Дмитрівську поминальну суботу
Фото: tsn.ua
Картинки, які можна відправляти у Дмитрівську поминальну суботу
Картинки, які можна відправляти у Дмитрівську поминальну суботу
Картинки, які можна відправляти у Дмитрівську поминальну суботу
Картинки, які можна відправляти у Дмитрівську поминальну суботу

На поминальну суботу є традиція влаштовувати особливу вечерю. Готували звичні для поминок страви ‒ кутю, узвар, пироги та млинці.

За традицією, кожен член сім'ї відкладав одну ложку страви в окрему тарілку. Її залишали на столі для покійних. Вважають, що вночі душі родичів повертаються до хати, щоб повечеряти. На столі залишали також миску з водою і рушник, щоб покійні родичі могли помити руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "31 день після смерті душі показують пекло" – архієпископ ПЦУ Федір про загробне життя

На Дмитрівську поминальну суботу є традиція допомагати знедоленим та голодним, роздавати милостиню. Вірили навіть: якщо цього дня ходить багато старців ‒ це хороший знак. Адже, за віруваннями, Бог посилає небіжчиків у цей світ в образі старців.

У храмах готують записки з іменами покійників та приносять пісний хліб, солодощі, овочі, фрукти. Не можна згадувати покійників у Дмитрівську батьківську суботу лихими словами. Про померлих говорять лише хороше.

Церква нагадує, що категорично не можна поминати померлих алкоголем. Тим більше ‒ нести випивку на цвинтар. Не можна також до храму приносити м'ясні страви. Цього дня також не проводять галасливих гулянь. Краще провести суботу в тиші та молитві.

Цього дня читають таку молитву за всіх небіжчиків:

"Упокій, Господи, душі спочилих слуг Твоїх: батьків моїх (імена), родичів моїх (імена), благодійників моїх (імена), і всіх тих, хто поклав життя своє за волю України (імена), і всіх християн, і всяку душу, яка спочила і Твоєї Милости потребує, і прости їм всі провини їхні, вільні й невільні, і подаруй їм Царство Небесне, і створи їм вічну пам'ять. Амінь".

Традиційно українці щосуботи в листопаді поминають померлих предків. На цей місяць припадає чотири батьківських поминальних суботи. 5 листопада ‒ Дмитрівська субота, 12 листопада ‒ Кузьмина, 19 ‒ Михайлівська, а 26 листопада ‒ батьківська субота перед Пилипом. Але церква офіційно визнає лише Дмитрівську поминальну суботу.

Згідно з останнім опитуванням, 72% українців вважають себе православними. 54% опитаних ідентифікують себе з Православною церквою України. 4% – з РПЦ в Україні. Про це йдеться у результатах опитування, які провів Київський міжнародний інститут соціології.

Зараз ви читаєте новину «Дмитрівська поминальна субота ‒ традиції, молитва та картинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути