четвер, 03 листопада 2022 12:45

Батьківські суботи в листопаді ‒ коли та як поминають померлих родичів

Батьківські суботи в листопаді ‒ коли та як поминають померлих родичів
У листопаді всі суботи вважають поминальними, але церква визнає тільки Дмитрівську. Фото: zn.ua

Традиційно українці щосуботи в листопаді поминають померлих предків.

На цей місяць припадає чотири батьківських поминальних суботи. 5 листопада ‒ Дмитрівська субота, 12 литоспада ‒ Кузьмина, 19 ‒ Михайлівська, а 26 листопада ‒ батьківська субота перед Пилипом. Але церква офіційно визнає лише Дмитрівську поминальну суботу, пише ТСН.ua.

Зазвичай для поминання предків обирають якусь одну суботу. Після останньої батьківської суботи починається Різдвяний піст ‒ Пилипівка. Триває він від 28 листопада до Святвечора.

Традиція Дмитрівської поминальної суботи живе ще з XIV ст. Тоді поминали загиблих у боях воїнів. Згодом почали згадувати всіх предків.

У православній вірі молитва за тих, хто помер, має не менш важливе значення, аніж молитва за живих. Увечері перед кожною батьківською суботою у церквах традиційно правлять парастас.

За традицією на Дмитрівську суботу із самого ранку йдуть до церкви. Після літургії починається заупокійна панахида ‒ спеціальне богослужіння. Священники зачитують Пом'яники й поминальні записки, які передають віряни. У ці дні також корисно причаститися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "31 день після смерті душі показують пекло" - архієпископ ПЦУ Федір про загробне життя

У записці "За упокій" перелічують імена всіх близьких і рідних, які померли. У церкві потрібно обов'язково запалити свічку. Ставити свічки можна в будь-який свічник. Але на Дмитрівську суботу краще вибрати канон. Це спеціальний свічник для свічок за упокій, який має форму прямокутного столу з хрестом. Перед каноном священник здійснює панахиду. Під час богослужіння можна ставити свічки за всіх родичів і близьких, кого хочете згадати в молитві.

Часто в церквах на батьківські суботи ставлять великий стіл для пожертв. Пожертви варто залишати лише за покликом душі. Можна класти все, крім м'ясних продуктів. Зазвичай на столі залишають печиво, хліб, олію, борошно, крупи. Їх після богослужіння роздають бідним, відвозять до дитячих будинків, віддають нужденним.

Після панахиди є традиція іти на кладовище. Там ще раз моляться за душі родичів і близьких, яких уже немає з нами. Також запалюють свічки. Цього дня можна приготувати поминальний обід. Його супроводжують і закінчують молитвами. За столом зазвичай згадують добрим словом тих, хто помер.

На Дмитрівську суботу не можна згадувати померлих поганими словами. Не слід плакати за покійними, тому що це може принести лише тривогу. У церкві не можна залишати м'ясні продукти та алкоголь. Дозволяють тільки кагор. Не заведено поминати покійних спиртними напоями. Краще поминальну суботу провести в тиші, не варто влаштовувати гучних святкувань.

Згадуючи покійних на Дмитрівську суботу, варто прочитати таку молитву:

"Упокій, Господи, душі спочилих слуг Твоїх: батьків моїх (імена), родичів моїх (імена), благодійників моїх (імена), і всіх тих, хто поклав життя своє за волю України (імена), і всіх християн, і всяку душу, яка спочила і Твоєї Милости потребує, і прости їм всі провини їхні, вільні й невільні, і подаруй їм Царство Небесне, і створи їм вічну пам'ять. Амінь".

Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують загиблих від голоду. Цьогоріч День пам'яті жертв Голодомору припадає на 26 листопада. У цей день проводять поминальні богослужіння, відвідують пам'ятні місця.

Згідно з останнім опитуванням, 72% українців вважають себе православними. 54% опитаних ідентифікують себе з Православною церквою України. 4% – з РПЦ в Україні. Про це йдеться у результатах опитування, які провів Київський міжнародний інститут соціології.

Зараз ви читаєте новину «Батьківські суботи в листопаді ‒ коли та як поминають померлих родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути