четвер, 20 травня 2021 19:35

"Дію" можна зламати. Питання в ціні - експерт

"Дію" можна зламати. Питання в ціні - експерт
Фото: facebook.com/fedorov1991

Мобільний додаток "Дія" має гарний захист, і зламати його буде непросто.

Є регламентуючі документи, де чітко описані комплексні заходи, які мають бути застосовані при зберіганні баз із даними українців. Напевно, їх дотримуються, інакше б цей проєкт навряд міг стартувати, розповів Gazeta.ua IT-спеціаліст Іван Полтєв.

Оцінив зручність і надійність мобільного застосунку "Дія" та розповів про перспективи цифрового документообігу в Україні.

З технічної точки зору питань до "Дії" немає. З іншого боку, бази даних, які існують в нашій державі - з завидною регулярністю потрапляють у даркнет ("темна мережа" - частина інтернету, у якій неможливо відслідкувати користувачів та адреси сайтів. - Gazeta.ua), комерційний продаж. Тут варто звертати увагу на людський фактор – діяльність осіб, які володіють цими базами даних.

Чому тоді в мережі виникають скандали, що після реєстрації в "Дії" особисті дані з'являються у загальному доступі?

Це чутки непідтверджені. Немає прямих доказів, що якісь бази даних безпосередньо зі сховищ, що мають стосунки до "Дії", кудись витікають. Є підтверджені моменти по банках, які у всіх на слуху. По "Дії" такої інформації не зустрічав – лише на рівні чуток.

Значить, немає ризику, що бази даних зламають хакери?

Не можу стовідсотково сказати, що їх не можна зламати. Те, що створила одна людина, інша може зруйнувати. Питання лише в ціні. Якщо неможливо добути інформацію напряму, можна спробувати отримати обхідними шляхами.

Є думка, що "безпека даних дорівнює різниці між витратами на злам і профітом від нього". Погоджуєтеся?

Так, абсолютно вірно. Думаю, в даному випадку системи, які зберігають бази даних "Дії" навряд можна зламати "в лоб". Думаю, з технічної точки зору все має бути доволі надійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна перша у світі прирівняла електронний паспорт до звичайного - що треба знати

Чи є небезпека що ці дані просто будуть знищені вірусом після переходу на повністю електронний документообіг?

Думаю, що ризик мінімальний. Подібні бази багатократно бекапуються, копії зберігаються з певною актуальністю, десь зберігаються архіви. При цьому не існує одного сховища даних. Сховище розподілене, віддзеркалюване. Якщо вийде з ладу одна з точок зберігання даних, тут же всі запити мають переключатися на іншу.

Не брав участі в розробці, не знаю архітектури і маю теоретичне уявлення, як це працює. Але за інженерною класикою все має відбуватися непомітно для користувача.

Чи дійсно реально встигнути перевести всю документацію в цифровий формат до 24 серпня, як обіцяє президент Володимир Зеленський?

Не знаю, яким ресурсом володіє Мінцифри. Але, наприклад, мої водійські права досі не можу отримати в "Дії". Хоча вони не старого зразка – отримував у 2000-х. Два місяці тому направив запит, за два тижні отримав фідбек: "ваш запит оброблений, оцініть його, будь ласка". Я поставив низьку оцінку.

Для користувача "Дія" зручна?

Інтерфейс зручний. Але для мене цей застосунок абсолютно безтолковий. Бо необхідного функціоналу досі немає – немає внутрішніх паперових паспортів, з водійськими правами проблеми.

Це пов'язене із недоліками цифровізації даних?

Навколо цього проєкту дуже багато піару. Логічно було би спочатку актуалізувати бази даних, а потім піарити цей застосунок як дійсно корисний. І завантаживши його людина отримає всі документи потрібні для життя.

Натомість тут ми отримали ті речі, які можна було зробити найшвидше. Наприклад, закордонні біометричні паспорти, які зберігаються в базі даних для обміну з міжнародними структурами. Внутрішніх баз бракує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінцифри готує закон про заборону держорганам вимагати паперові документи

Які небезпеки переведення документообігу повністю у цифровий формат? Система може давати збої?

На жаль, від цього ніхто не застрахований. Кожен користувач має зважувати ризики сам. Якщо він іде в якусь установу – банк тощо – з дуже відповідальною задачею, то розумно було би підготуватися та підкріпити це живим документом. Бо можуть бути проблеми з мережею, технічний збій в установі, або банально розбився смартфон, коли його діставали.

"Дія" може сильно полегшити та зробити комфортнішим життя, але ще не здатна замінити повноцінний паперовий документообіг.

Президент Володимир Зеленський під час Diia Summit заявив, що вже з 24 серпня в Україні всі установи перейдуть на режим less paper, і що увесь документообіг

має бути цифровізований.

Того ж дня МВС запустило на порталі держпослуг "Дія" функцію заміни посвідчення водія, а також оголосило про запровадження електронної зміни реєстрації місця проживання в семи містах України.

Поки що в тестовому режимі опція зміни реєстрації буде доступна для жителів столиці, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Маріуполя та Кривого Рогу. А вже до кінця року — для всієї України. Потрібен лише паспорт у вигляді ID картки.

Зараз ви читаєте новину «"Дію" можна зламати. Питання в ціні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути