Ексклюзиви
пʼятниця, 19 листопада 2010 10:07

Депутати вирішили повернути витверезники

Депутати вирішили повернути витверезники

Народні депутати готові почати боротьбу з пияцтвом.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У четвер, 18 листопада, у Верховній раді був зареєстрований законопроект "Про концепцію державної політики запобігання зловживання алкоголем". Стратегія розрахована на 10 років.

Авторами документа виступили представники парламентського комітету з питань охорони здоров'я Сергій Шевчук ("БЮТ-Батьківщина"), Тетяна Бахтєєва (Партія регіонів) і Юрій Гайдаєв (Компартія).

"В Україні обсяги споживання алкоголю ростуть через відсутність єдиного державного підходу в питаннях обігу і виробництва алкогольної продукції, - відзначають депутати. – На початку 1990-х років обсяг споживання спиртного на рік на душу населення становив 5,4 літра, а в 2009 збільшився до 10 літрів ".

Згідно з документом, "в нетверезому стані перебувають більше половини вбивць у момент скоєння злочину і близько 40% самогубців, близько 70% підлітків старше 14 років вживають алкогольні напої". Вести боротьбу з пияцтвом планується, зокрема, шляхом поліпшення медичного обслуговування, посиленням відповідальності за водіння автомобіля в нетверезому вигляді і обмеженням продажу алкоголю.

Автори законопроекту пропонують ввести заборону на збільшення норми кількості алкоголю в крові водіїв, створити пункти перевірки тверезості, активніше вилучати водійські права і тим самим домогтися "нульового рівня терпимості співробітників міліції по відношенню до тих, хто управляє автотранспортом у п'яному вигляді".

"У 2007 році, коли штраф за водіння в стані алкогольного сп'яніння становив 255-340 гривень, було зафіксовано 9,7 тисячі ДТП, скоєних водіями у нетверезому стані, а в 2009-му, коли штрафи збільшилися в 10 разів - 4,4 тисячі", - розповів старший інспектор прес-служби ДАІ МВС Олександр Нечаюк.

Крім того, планується заборонити роздрібний продаж спиртних напоїв у нічний час і обмежити обслуговування в ресторанах і барах осіб у стані сильного алкогольного сп'яніння.

Нагадаємо, з 24 вересня заборона на роздрібний продаж алкоголю в період з 22:00 до 10:00 діє у Львові, з 1 жовтня - в Ужгороді, з 5 жовтня - в Івано-Франківську. У той же час галузева асоціація "Міжнародне бюро вина і коньяку" звернулася до прокуратури цих міст з проханням опротестувати рішення міських рад як порушення прав споживачів на вільний вибір продукції та утиски інтересів держави, виробників і торговельних підприємств.

"Заборони на продаж алкоголю вночі, біля шкіл і лікарень самі по собі неефективні - стиль життя людей від цього не змінюється. Перш ніж посилювати відповідальність за продаж алкоголю неповнолітнім, потрібно забезпечити дотримання діючих правил", - вважає головний нарколог Міністерства охорони здоров'я Анатолій Вієвський, який у коментарі виданню назвав стратегію "безглуздою і зайво емоційною".

Окремої уваги заслуговують соціальні ініціативи у боротьбі з пияцтвом - народні депутати мають намір "відновити на окремих територіях діяльність медичних витверезників".

"Підхід повинен бути системним, повинні бути відповідальні за проведення тих чи інших заходів. А профілактичні заходи по боротьбі з алкоголізмом – це болтологія чистої води. Повернення витверезників означає, що людей будуть зупиняти на вулицях, вивертати їм кишені. Це нісенітниця", - вважає Вієвський.

Нагадаємо, у четвер, 18 листопада, Верховна рада проголосувала за збереження в Податковому кодексі підвищених ставок акцизу на спирт, алкогольні напої і сигарети.

Зараз ви читаєте новину «Депутати вирішили повернути витверезники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути