понеділок, 29 вересня 2008 14:56

Депутат-аферист Микола Яншин став заступником голови сумської податкової

Повідомлення про призначення депутата від БЮТ Миколи Яншина заступником голови сумської податкової шокувало місцевих бізнесменів. Тепер усю їхню звітність буде бачити як на долоні автор декількох найбільших за останні десять років фінансових афер.

Яншин - постать у Сумах більш ніж відома, і до влади він рвався завжди. Минулого року через відкриту кримінальну справу бютівець не пройшов на посаду заступника мера міста. Цього року місто отримало новий сюрприз - призначення Миколи Яншин заступником сумської податкової адміністрації. Декілька відкритих кримінальних справ за фактом розкрадання в особливо великих масштабах за його безпосередньої участі, як не дивно, не на заваді не стали.

Результатом діяльності Яншина на посаді заступника голови правління по економіці і фінансам НВО ім. Фрунзе стало те, що підприємство досі через суди намагається повернути собі об"єкти нерухомості. Десятки мільйонів доларів, вкрадених з заводу, мабуть, вже не повернути ніколи.

Всього лише за два роки Миколі Яншину і Сергію Калашнику (що був заступником голови правління по координації і розвитку НВО) вдалося створити систему обкрадання підприємства "в промислових масштабах". Вони "пролобіювали" цілий ряд угод, які наносили прямі збитки підприємству, деякі з них власноручно підписали.

Наживалися вони буквально на всьому. Наприклад, Яншин встановлював ціни на продукти харчування, паливо і сервіс автомобілів для НВО ім. Фрунзе, на якому працюють близько 19 тисяч чоловік. Він же, користуючись довірою керівництва заводу, особисто підписував ці угоди, ціни в яких були істотно завищені. Досі на підприємстві важко сказати, в скільки мільйонів доларів обійшлася підприємству "націнка від Яншина". Поки що відомі лише попередні цифри.

Як показали результати внутрішньої перевірки, у 2005-2007 роках два топ-менеджери підприємства вивели на свої фірми майно і грошові кошти на суму близько 30 млн. доларів.

Під "дахом" депутатів міськради, організованим Яншиним, підконтрольна йому фірма ТОВ "Созидание" незаконно вела будівництво п"яти житлових будинків. Фірма ТОВ "Регіональний центр нерухомості", де Яншин є засновником, здійснювала незаконне залучення грошових коштів населення на будівництво цих будинків.

Мабуть, саме на ці гроші Яншин і став заступником сумської податкової.

Нагадаємо, про що йде мова. На ТОВ "Созидание" було виведено п"ять земельних ділянок, що належали спочатку НВО. "Созидание", судячи з угод з громадянами, є відповідальною за будівництво організацією, але самостійно ніколи нічого не будувало і побудувати не могло.

Фірма складається з семи осіб, тільки один прцівник за освітою будівельник, а директор ніяк не може визначитися зі своїм прізвищем (він мінявйого кілька разів за останні два роки). Але будувати їм і не треба було.

Яншин і Калашник, використовуючи своє службове положення, уклали угоди на будівництво будинків з дочірньою компанією НВО ТОВ "Фрунзе-Будіндустрія". За цими угодами будівництво об"єктів було у декілька разів нижче за собівартість. Проте навіть по цих розцінках ТОВ "Созидание" з "Фрунзе-Будіндустрією" не розрахувалося. Потім Калашник і Яншин організували "Регіональний центр нерухомості". Ця компанія, у якої навіть не було ліцензії, почала активно залучати засоби населення.

Так в Сумах з"явився будинок за адресою Металургів 30. Ще один будинок по вулиці Прокофьєва 38 зараз готовий на 70%. На вул. Калінінградській 6, вул. Праці 9 і вул. Ремісничій 12 готовність об"єктів складає 30%. З людей частину грошей за неіснуючі досі квартири вони вже отримали, хоча ТОВ "Созидание" не має навіть свого офісу. Після того, як "Фрунзе-Будіндустрія" подала позов щодо погашення боргів ТОВ "Созидание", правоохоронні органи почали пошуки фізичного місцезнаходження цієї фірми.За вказаними в документах адресами нічого окрім порожніх кімнат вони не знайшли. Зате пощастило знайти людину, на яку зареєстровано ТОВ "Созидание". Нею виявився скромний таксист із Запоріжжя.

В результаті цієї афери таксист так і залишився таксистом, а Яншин став депутатом-мільйонером, який тепер обіймає посаду заступника голови податкової.

Зараз ви читаєте новину «Депутат-аферист Микола Яншин став заступником голови сумської податкової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути