вівторок, 20 лютого 2018 11:13

Справу беркутівців затягують ще на два роки - адвокат Небесної сотні

Справу беркутівців затягують ще на два роки - адвокат Небесної сотні
Два роки триватиме розгляд справи за обвинуваченням п'ятьох колишніх співробітників "Беркута". Фото: Reuters

Ще два роки в Святошинському суді триватиме розгляд справи за обвинуваченням п'ятьох колишніх співробітників "Беркута" в убивствах 48 активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року.

"Рік тому ми припускали, що у 2018 році побачимо завершення процесу стосовно співробітників "Беркута", яких обвинувачують у вбивствах і терористичній діяльності на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Але, на жаль, виходячи з темпів судового процесу, ми розуміємо, що у 2018 році завершити цю справу неможливо. Боюся, що і у 2019 році не завершиться", - говорить адвокат сімей Героїв Небесної сотні та постраждалих на Майдані Павло Дикань в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Також зазначив, що просування в цій справі є, але процесуальні особливості українського законодавства не дають змоги прогнозувати якісь реальні терміни.

"Ще не допитали всіх потерпілих, допитали в найкращому разі половину з них. Триває слідчий експеримент, призначено низку експертиз, які ще не розпочалися. Ми навіть іще не перейшли до допиту свідків. Причому будуть обов'язково свідки і обвинувачення, і захисту, зокрема Янукович, Захарченко, Портнов, уявні "грузинські снайпери". Тобто їх буде дуже багато, і завдання адвокатів - максимально затягнути цей процес", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Активісти вбиті дуже професійно" – як відбувалися розстріли на Євромайдані

Адвокат вважає, що головуючий суддя Сергій Дячук намагається розібратися в цій справі.

"Дуже багато матеріалу, і я йому не заздрю. Кожні два місяці потрібно розглядати питання про запобіжний захід, маса клопотань, експертиз, у яких необхідно розбиратися. Була проблема з присяжними, яким не платили гроші".

У перші тижні після розстрілів активістів Революції гідності у лютому 2014-го знищили значний комплекс документів і доказів. Про це повідомив керівник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"За внутрішніми інструкціями, правоохоронні органи мали складати величезну кількість документів, які б дозволили встановлювати підрозділи, осіб, які застосовували зброю. Десь із середини січня (2014 року. - Gazeta.ua) вони перестали ці документи складати. Слідство розцінює це як умисну діяльність того керівництва з недокументування своїх дій з розуміння, що вчиняють злочини.

Зараз ви читаєте новину «Справу беркутівців затягують ще на два роки - адвокат Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути