середа, 06 лютого 2019 20:23

Чи зможе Україна домогтися від Росії компенсації за Крим

Чи зможе Україна домогтися від Росії компенсації за Крим
Анатолій Амелін: рішення Європейського суду дає нам підстави для арешту російського майна по всьому світу. Фото: Главком

Позов України проти Росії щодо компенсації за анексію Криму в Європейському суді - це ще один крок, який спрямований на те, щоб привернути увагу міжнародної спільноти та наших партнерів до проблеми російської агресії.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

"Максимально вдалий результат - це повернення півострова у склад України та вихід звідти російських військових, демілітаризація та реінтеграція Криму, повернення його в економічну зону України. Зараз цього зробити ми не можемо, але намагаємось нівелювати наслідки для економіки, які спричинила анексія. Позов про відшкодування збитків можна розглядати як проміжковий етап. Але ми не відмовляємось від інших претензій", - вважає він.

Міністр юстиції Павло Петренко озвучив суму у $100 млрд. Але вона може буди значно більшою, каже експерт.

"Адже її підрахували ще тільки на початку анексії. На шельфі Чорного морі знаходяться великі поклади нафти, газу та інших ресурсів. До анексії Україна користувалась ними. Інвестувала великі гроші у розробку та налагодження видобування корисних копалин. Тож треба підрахувати, скільки ми втратили за час, коли не могли цього робити.
Сам факт агресії погіршив економічні показники усієї держави. Ми стали країною, яка знаходиться у стані конфлікту. Це сильно "підкосило" нашу привабливість в очах іноземних інвесторів. Усі ці фактори треба враховувати, аби вирахувати хоча приблизно реальну цифру збитків", - наголошує Анатолій Амелін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупований Крим відвідає делегація з Великої Британії

На його думку, ми можемо розраховувати, що суд задовольнить вимоги України.

"Після аналізу документів, якщо вони не викличуть питання і розрахунки будуть правильними, ми можемо сподіватися на те, що Європейський суд задовольнить позов України. Факт анексії півострова, агресії Росії є очевидним, визнаний Єврокомісією. Європейський суд не може закрити на нього очі. Це буде означати, що він йде проти усієї європейської та світової спільноти. Питання можуть виникнути тільки щодо розрахунків суми відшкодування. Але це технічні моменти. Вони можуть трохи затягнути процес, але не вплинути на його результат. Інше питання у тому, що рішення буде важко реалізувати. Росія не виконує постанови європейських органів. Вона відмовиться і в чергове доведе свій статус країни-ізгоя. У такому випадку рішення Європейського суду дає нам підстави для арешту російського майна по всьому світу", - додає експерт.

27 лютого Велика палата Європейського суду з прав людини буде розглядати позов України на Росію щодо Криму. Українська сторона вимагає від РФ грошової компенсації за збитки, яких держава зазнала через анексію півострова.

Зараз ви читаєте новину «Чи зможе Україна домогтися від Росії компенсації за Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути