пʼятниця, 04 листопада 2022 17:10

Чи можна довіряти російським воєнкорам, що критикують власну армію – дослідження

Чи можна довіряти російським воєнкорам, що критикують власну армію – дослідження
Всі ТГ-канали воєнкорів працюють в єдиному інфополі. Фото: EastNews

Під час переможних наступальних дій ЗСУ на Харківщині та Херсонщині в Україні стали дуже популярні ТГ-канали тих російських журналістів, що спеціалізуються на висвітленні військовій дій. Ці так звані воєнкори "рубали правду-матку", повідомляючи про відступ і втрати російських військ та шукаючи винних.

Але, як пише "Детектор медіа", не слід ловитися на гачок російської пропаганди, адже попри усю критику є чимало рис, котрі свідчать, що насправді ці воєнкори працюють на користь російської держави.

По-перше, всі ТГ-канали воєнкорів працюють в єдиному інфополі і розповсюджуть схожі наративи, здебільшого за рахунок репостів з інших каналів єдиної інформаційної сітки.

По-друге, прямі зв'язки з керівництвом Росії та спроби ці зв'язки приховати. Коли в середині літа, за даними Bloomberg, група неназваних "воєнкорів" зустрічалась із Путіним, російські телеграм-канали подали інформацію, що мовляв, "воєнкорів" викликали на килим, щоби "прочистити їм мізки" за надмірну критику дій російського командування – зокрема, обміну полоненої з "Азова" Юлії Тайри Паєвської. І взагалі взяти нахаб на короткий повідець.

Друга зустріч нібито відбулась у кінці вересня, коли Харківщина вже була звільнена, а в Росії мали оголосити "часткову мобілізацію". Тоді Путін нібито дозволив публічно критикувати дії міністерства оборони у ЗМІ, аби випустити пару. Саме тоді з'явилася мантра "треба перестати брехати", яку озвучила Маргарита Симоньян.

По-третє, воєнкори за допомогою добірки універсальних цитат намагаються переконати читачів, що нічого поганого насправді не відбувається. Наприклад, слова, які приписують німецькому фельдмаршалу Мольтке: "Главным объектом операций должна являться не территория или укрепленный пункт противника, а его армия; лишь ее разгром способен решить исход кампании". Її використовують щоразу, коли російська армія відступає, а українська – бере під контроль населені пункти.

По-четверте, саме воєнкори стали таким собі виправдуванням кровожерливості та тероризму РФ, адже закликають воювати по-справжньому, у тому числі бити по цивільній інфраструктурі України, аби "повернути Україну в Середньовіччя". Вони прямо кажуть, що хочуть крові і смерті українців, накачуючи своєю ненавистю аудиторію. Наприклад, Сладков пише: "Пески в мясорубке. Вы не представляете, как приятно это слышать".

Пʼяте: попри вдавану критичність, "воєнкори" завжди залишаються у руслі ключових кремлівських наративів. Коли треба, гасять обурення й паніку – наприклад, так було у випадку з вибухом на Кримському мосту. Коли треба, навпаки – піднімають температуру до необхідного рівня, шукаючи винних серед військових комісарів, командирів або губернаторів.

І останнє: серед винуватців проблем, про які пишуть "воєнкори", ніколи не буває Путіна. Він – хороший, просто його всі обманюють і не кажуть усієї правди.

Зараз ви читаєте новину «Чи можна довіряти російським воєнкорам, що критикують власну армію – дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути