субота, 18 серпня 2012 14:04

Чеські військові поїдуть шукати хімічну зброю у Сирії - ЗМІ

Чеські військові поїдуть шукати хімічну зброю у Сирії - ЗМІ
Сирійські повстанці. Фото: Reuters

Чеський підрозділ хімічного захисту, ймовірно, буде підключено до пошуку зброї масового знищення в Сирії, повідомляє Чеське радіо з посиланням на джерела.

"Сполучені Штати побоюються, що після падіння режиму сирійського президента Башара Асада хімічна зброя може потрапити до рук терористів або перекупників. Тож Вашингтон почав переговори із союзниками з пошуку такої зброї (у Сирії)", - цитує повідомлення РИА "Новости".

Чеський підрозділ хімзахисту кілька разів виконував спецзавдання на Близькому Сході. Зокрема, чеські військовослужбовці перебували в Іраку, а в 2002 році в Кувейті усували наслідки застосування зброї масового знищення.

За даними радіостанції, в Сирію поїдуть фахівці 31-ї Ліберецької бригади радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Чеська влада поки не коментувала цю інформацію.

За даними Заходу, Сирія володіє значним арсеналом нервово-паралітичного газу зарину, іприту, ціанідів та інших отруйних речовин. В американських ЗМІ з'явилася інформація, що сирійські військові почали вилучати зі складів частину хімічних озброєнь.

Такі повідомлення стурбували світове співтовариство. Президент США Барак Обама попереджав сирійського лідера Башара Асада, що в разі використання хімічної зброї йому і його оточенню доведеться понести особисту відповідальність за свої дії. З аналогічними заявами виступили представники інших західних країн і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Активне обговорення теми застосування хімічної зброї почалося після висловленого міністром оборони Ізраїлю Ехудом Бараком побоювання, що арсенал може потрапити до рук терористичних угруповань. Ізраїльські військові попередили, що в цьому випадку можливе проведення військової акції.

Громадянська війна між опозицією і урядовими військами триває понад півтора року, з березня 2011 року. Збройний конфлікт почався після жорстокого придушення військами Асада мирних протестів населення, яке вимагало демократизації країни. Опозиція домагається відставки президента і зміни режиму. За даними правозахисних організацій, за час конфлікту загинули не менше 20 тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Чеські військові поїдуть шукати хімічну зброю у Сирії - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути