четвер, 02 серпня 2012 17:11

Обама дозволив ЦРУ допомагати сирійським повстанцям

Обама дозволив ЦРУ допомагати сирійським повстанцям
Фото: AFP

Президент США Барак Обама підписав секретний наказ, що дозволяє ЦРУ та іншим американським організаціям допомагати сирійським повстанцям. Про це з посиланням на анонімні джерела повідомляють CNN та Reuters. Прес-секретар Національної ради безпеки Томмі Вітор відмовився коментувати цю інформацію.

Коли саме було підписано наказ, невідомо. CNN відзначає, що Обама міг дозволити допомагати повстанцям "кілька місяців тому", а Reuters - що наказ був схвалений "раніше в цьому році".

Не уточнюється і те, яку саме допомогу Обама дозволив надавати опозиції. Однак дипломатичні джерела повідомили CNN, що американська розвідка передає сирійцям дані про переміщення урядових військ. Крім того, США, за даними CNN, ведуть переговори з близькосхідними країнами, в тому числі з Саудівською Аравією і Катаром, про надання повстанцям зброї.

Офіційно США відмовляється озброювати сирійських повстанців, аргументуючи це в тому числі тим, що американській владі мало що відомо про них. При цьому, як повідомив 1 серпня Держдепартамент, США виділили 25 мільйонів доларів на "несмертельну" допомогу для сирійської опозиції і 64 мільйони - на гуманітарну допомогу місцевим жителям.

31 липня міністерство фінансів США офіційно повідомило про те, що воно дозволяє некомерційній організації "Група підтримки сирійців", яка базується в США, здійснювати фінансову допомогу Вільної армії Сирії - однієї з головних повстанських організацій.

В кінці червня 2012 про те, що ЦРУ допомагає сирійським повстанцям поставками зброї, повідомляла з посиланням на анонімні джерела газета "The New York Times". З середини липня цього року основні бої між повстанцями та армією Башара Асада проходять в районі Алеппо - фінансової столиці Сирії. Опозиція змогла захопити всі в'їзди і виїзди з Алеппо, а також військову базу в сусідньому місті Аль-Баб.

Озброєний конфлікт в Сирії, який був кваліфікований як громадянська війна, почався навесні 2011 року. З тих пір, за даними правозахисників, у країні загинули більше 20 тисяч чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Обама дозволив ЦРУ допомагати сирійським повстанцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути