Ексклюзиви
понеділок, 16 лютого 2009 08:51

Черновецький встановив тарифи на ритуальні послуги

Черновецький встановив тарифи на ритуальні послуги

В Києві встановлено та введено в дію тарифи на ритуальні послуги, які включено до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, що їх надають спеціалізовані комунальні підприємства "Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування" та "Київський крематорій".

Відповідне розпорядження Київської міської державної адміністрації від 26 січня ц.р. опублікувала муніципальна газета "Хрещатик" (N137 (570)).

Як зазначено в документі, пільги на оплату за ритуальні послуги та допомога на поховання надаватимуться відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до розпорядження, укладання договору, що передбачає замовлення на організацію та проведення поховання коштує 38 грн.; вартість копання могили в залежності від ґрунту, розміру труни, способу здійснення роботи та пори року встановлена від 330 грн. (копання напівмеханізованим способом для трун довжиною до 1,5 м літньої пори) до 1 тис 280 грн. (копання могили в ґрунті ІІ групи ручним способом для труни довжиною понад 1,5 м в разі проведення робіт із підпоховання в родинну могилу зимової пори).

"Але як домовлялися, так і домовлятимуться поза касою"

Поховання урни з прахом коштує від 55 грн. до 430 грн.; монтаж пам"ятника (без його виготовлення) – в залежності від його ваги від 625 грн. до 1 тис.530 грн., демонтаж намогильної споруди – від 120-160 грн. до 225-310 грн. (в залежності від пори року та ваги).

Видачу свідоцтва про поховання оцінено в 5 грн.

Щодо послуг крематорію, то визначено, що кремація померлого в стандартній домовині коштує 590 грн., в спеціальній – 650 грн., поховання (підпоховання) урни з прахом в залежності від пори року – 380 та 475 грн.

Включили в перелік і особливі послуги - так, ручне гравіювання портрета покійного на пам"ятнику обійдеться в 600 грн, висікання портрета на камені - 480 грн., гравіювання напису на плиті - від 25 грн. за символ. Також можна буде замовити послугу догляду за могилою. "Щоб з неї прибирали сніг або листя, потрібно заплатити 13 гривень. А якщо прополоти квіти, побілити огорожу або там посадити що на могилі - це до ста гривень в місяць", - розповідають на Південному кладовищі.

Але, схоже, введення тарифів лише збільшить витрати населення. "У мерії думають, що легалізовували наші доходи. Мовляв, тепер все буде по-чесному. Але як домовлялися, так і домовлятимуться поза касою. Комусь швидше і краще захочеться зробити пам"ятник або викопати могилу або місце трохи краще підшукати - напевно плата "на лапу" залишиться", - говорить один із співробітників цвинтаря. Правда, деякі упевнені - тепер просити хабарі будуть менше. "Тариф - це вже офіційно, а раніше ж зовсім анархія була - скільки скажуть, стільки плати і мовчи", - міркує пенсіонер Андрій Сергієнко, який минулого року поховав сестру.

Мер також обіцяв ховати малозабезпечених і пенсіонерів за свій рахунок, проте поки на кладовищах про таке не чули. У міськадміністрації розповіли, що поки такого розпорядження не було.

За матеріалами УНІАН, Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Черновецький встановив тарифи на ритуальні послуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути