Ексклюзиви
четвер, 27 травня 2021 05:01

Церковне свято 27 травня: сьогодні моляться святому, якого спокусив диявол

Церковне свято 27 травня: сьогодні моляться святому, якого спокусив диявол
27 травня православня церква вшановує мучеників Ісидора та Максима, преподобних Серапіона Синдоніта та Микиту Києво-Печерського, а також святого Леонтія. Фото: Ольга Стенько

27 травня православна церква України молитовно вшановує пам'ять мученика Ісидора, мученика Максима Азійського, святителя Леонтія, патріарха Єрусалимського, та преподобного Серапіона Синдоніта Єгипетського, преподобного Микити, затворника Києво-Печерського, єпископа Новгородського.

Преподобний Серапіон вів подвижницьке життя в Єгипті в IV столітті. Будучи справжнім учнем Христа, він жив, нічим не володіючи і не маючи у володінні навіть келії. Без торби мандрував, одягнений в будь-яку погоду в одну просту лляну туніку - синдоніт, будучи для людей живим прикладом євангельської досконалості.

Святий мученик Ісидор родом з Олександрії жив у III столітті на острові Хіосі. У перший рік правління імператора Декія було видано указ переписати всіх здатних служити у військах Римської імперії. Святого Ісидора, рослого, з міцною статурою, прийняли в полк воєначальника Нумерія. Святий Ісидор був християнином, тому відмовився поклонятися ідолам і приносити жертву богам, як того вимагали воєначальники. За це його піддали катуванням, відрізали язик. Але коли і це не змусило його зрадити християнську віру, мученику відтяли голову.

За часів імператора Декія постраждав і святий мученик Максим Азійський, що був мирянином і займався торгівлею. Будучи благочестивим християнином, багатьох язичників приводив до віри в Христа і переконував прийняти хрещення. Одного разу, коли язичники зібралися для принесення своїм богам людської жертви, святий Максим обурився і, не виносячи такого видовища, кинувся до них, голосно викриваючи їхнє безчестя і оману, називаючи ідолів бездушними створіннями людей. Розлючені язичники забили мученика камінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 27 травня: хто святкує День Янгола та як привітати іменинників у віршах

Святитель Микита, єпископ Новгородський, жив в XI столітті в Києві. У молоді роки здійснив постриг до Києво-Печерського монастиря і незабаром попросив дозволу в ігумена піти в затвор. Ігумен попередив його про передчасність такого подвигу для молодого інока та благословив Микиту на служіння разом з братами. Але він, понадіявшись на свої сили, не послухався.

У затворі святий Микита впав у спокусу. Диявол явився йому у вигляді ангела, і недосвідчений подвижник вклонився йому. Біс дав йому пораду, як досконалому ченцеві: "Ти не молися, а тільки читай і вчи інших, а я буду молитися за тебе", - і став близько затворника, роблячи вигляд, що молиться за нього. Спокушений чернець Микита перевершив усіх у знанні книг Старого Завіту, а про Євангеліє ні говорити, ні слухати не хотів.

Тоді Києво-Печерські старці прийшли до спокушеного і, помолившись, відігнали від нього біса. Після цього преподобний Микита, залишивши затвор, жив в суворому пості й молитві, найбільше вправляючись у послусі та смиренні. Згодом Микиту висвятили єпископом у Новгород, і за своє святе життя був нагороджений від Бога даром чудотворення. Одного разу під час посухи він молитвою звів дощ з неба, іншим разом за його молитвою припинилася в місті пожежа. 13 років керував святитель Микита новгородською паствою і мирно помер у1109 році.

27 травня також поминають святого Леонтія, патріарха Єрусалимського. Він, за свідченням святого Григорія Палами, був патріархом в 1223 - 1261 роках. Житіє його докладно описано Феодором, ченцем Константинопольським.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 27 травня: сьогодні моляться святому, якого спокусив диявол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути