Ексклюзиви
вівторок, 09 серпня 2022 05:05

Церковне свято 9 серпня - сьогодні згадують цілителя, який творив дива

Церковне свято 9 серпня - сьогодні згадують цілителя, який творив дива
Сьогодні віряни відзначають 8-й тиждень після П'ятидесятниці. Фото: pixabay.com

9 серпня вшановують пам'ять великомученика і цілителя Пантелеймона. Його вважають покровителем лікарів і воїнів.

Пантелеймон народився в місті Никомидії в сім'ї багатого язичника Євсторгія. Навчався мистецтву лікування у знаменитого в Никомидії лікаря Єфросина. Саме в той час в Никомидії таємно жили священномученики пресвітери Єрмолай, Єрмипп і Єрмократ. Святий Єрмолай неодноразово бачив Пантелеймона, який проходив поруч їх пристановища. Одного разу пресвітер покликав юнака до свого житла і розказав про християнську віру. Після цього юнак кожного дня відвідував священномученика.

Якось майбутній цілитель побачив на вулиці мертву дитину, якого вкусила гадюка і була ще поруч. Пантелемон став молитися Господу про воскрешення померлого і знищення ядовитої змії. Вирішив, якщо молитви почують, то стане послідовником Христа і прийме хрещення. Дитя ожило, а гадюка розлетілась на кусочки перед очима Пантелеймона.

Після чуда його охрестили. Ставши цілитилем, він присвятив все своє життя хворим і вбогим. Безплатно лікував всіх, хто звертавс. Святий навіть відвідував у в'язницях християн. Дуже швидко слух про милостивого лікаря ширився по всьому місту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 8 серпня - сьогодні Ісус показав, на що здатна віра

Із заздрощів лікарі донесли імператору Максиміану, що Пантелеймон лікує ув'язнених. Правитель вмовляв святого спростувати чутки і принести жертву ідолам, але цідитель відмовився. Роздратований Максиміан віддав Пантелеймона на жорстокі муки. Його повісили на дереві і рвали залізними кігтями, обпалювали свічками, потім розтягували на колесі, кидали в кипуче олово, а потім у море з каменем на шиї. Після тортур чоловік лишався цілим. На кінець святого привели на місце страти і прив'язали до оливкового дерева. Коли великомученик молився, один з воїнів вдарив його мечем, але він не наніс рани. Святий закінчив молитву і з неба пролунав голос, який покликав його до Царства Небесного. Воїни впали на коліна і просили прощення. Вони відмовили продовжувати страту, але великомученик звелів виконати наказ імператора. Солдати зі слізьми попрощалися з ним.

Коли мученику відсікли голову, із рани потекло молоко. Оливкове дерево вкрилося плодами.

У понеділок, 9 серпня, іменини відзначають Івани та Миколи. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела. Gazeta.ua пропоує більше дізнатися про значення та походження цих імен, а також обрати листівку для іменинників.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 9 серпня - сьогодні згадують цілителя, який творив дива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути